0

Пилешко с червено вино

Продукти: 1 с.л. зехтин; 1 с.л. чесън, смлян; 1 и 1/2 кг обезкостени пилешки гърди; 1 с.л. червен пипер; 1 ч.ч. кафява захар; 1 ч.ч. червено вино; сол; черен пипер;

Приготвяне: Зехтинът се загрява в голям тиган на средно висока температура. Добавя се чесънът и се готви, докато омекне. След това в тигана се подреждат пилешките гърди и се оставят около 10 минути от всяка страна, докато месото загуби първоначалния розов цвят. Зехтинът се изцежда от тигана и гърдите се поръсват с червения пипер и кафявата захар. Сипва се червеното вино и тиганът се покрива. Оставя се да къкри около 15-20 минути, като от време на време гърдите се заливат със соса. Малко преди да е готово, пилешкото се подправя със сол и черен пипер на вкус.

Питие: От червените вина бихме препоръчали семийон, божоле нуво, пино ноар, гъмза, българско мерло, италианската валполичела, мускат и карловски мискет. От белите - шардоне без дъб, пино блан.