0

И золацията на курника през зимата ще направи кокошките щастливи.

Добре изолирания кокошарник е по-топъл спрямо температурата на околната среда през зимата и по-хладен през лятото. Изолацията освен това помага да се поддържа оптимална влажност. Много е важно също така кокошарникът да се поддържа сух.

Изолацията на курника през зимата ще направи кокошките щастливи.

Добре изолирания кокошарник е по-топъл спрямо температурата на околната среда през зимата и по-хладен през лятото. Изолацията освен това помага да се поддържа оптимална влажност. Много е важно също така кокошарникът да се поддържа сух.

Има различни начини за изолация на курника. Например, с полиуретанова пяна, който е идеален, но скъп метод. А освен това ще трябва да наемете някой, за да я постави. Фибростъклото също върши работа. Ако изберете някой от двата начина, трябва след това да поставите и шперплат, за да не позволите на кокошките да кълват изолационните материали.

Ако нямате възможност за такава изолация, някаква работа ще свършат и вълнени одеяла, които са провесите върху стените на курника. Те могат поне малко да запазят температурата в помещението.

Премахнете всякакво течение в курника. Това е изключително важно, за да им е топло на пилетата през зимата.

Настръхнали

Кокошките се топлят като правят перушината си да настръхне. По този начин създават въздушни джобове от топъл въздух между перата и кожата си. Ако има течение, то ще наруши това състояние и топлината във въздушните джобове ще се изгуби. Така кокошките ще настинат.

За да предотвратите течение, трябва да проверите прозорците и вратите за пролуки и, ако има такива, да ги запушите с уплътнение. Ако трябва да оставяте отворена вратата на курника през зимата, провесете над нея вълнено одеяло като оставите съвсем малка пролука отдолу, за да може кокошките да влизат и излизат. Това значително ще намали течението в курника. В много мразовити дни оставете кокошките вътре при затворена врата.

Въпреки че трябва да премахнете течението в курника, въздухът вътре не трябва и да е застоял. Мръсният въздух ще разболее вашите кокошки. Целта е да поддържате постоянна вентилация, но не и течение.

Каква обаче е разликата?

Вентилацията е постоянната циркулация на въздух. Това означава, че старият въздух, който е пълен с прах, въглероден диоксид и амоняк, трябва да излиза от помещението, а вътре да влиза свеж въздух. Вентилацията е лек приток на въздух, а не течение като при отворен прозорец.

Вентилационните отвори трябва винаги да бъдат на тавана на курника, там където стената се свързва с покрива. Това място е далеч от самите пернати, така че да не им духа.

Вентилационните отвори се пробиват в две срещуположни стени. По този начин въздухът ще циркулира, без от това да пострадат кокошките.

Почистване

Есента е подходящо време да почистите из основи кокошарника, подготвяйки го за зимата. Изберете за целта един топъл есенен ден. Пуснете стадото навън рано сутринта и започнете да чистите веднага. Така ще има време кокошарника да изсъхне преди кокошките да се върнат да спят.

Първото, което трябва да направите, е да махнете замърсената постеля. След това извадете маркуча и няколко четки за търкане и почистете. Използвайте топла, сапунена вода, за да почистите всяка ъгълче на курника от мръсотиите. Докато съхне, изтъркайте поилките и хранилките, както и играчките на пернатите, ако има такива.

След като изсъхне, разпръснете диатомична пръст или дървесна пепел на пода, гнездата за мътене и местата за нощуване. Това ще убие всички насекоми.

Постеля

След това сложете дебел слой чиста постеля. Ако слагате слама, тя трябва да бъде поне 15 сантиметра дебела. Това ще даде допълнителна изолация на курника и ще осигури комфорт на пернатите в студеното време.

Следващата стъпка е да направите прашна баня за пилетата през зимата. Този сезон е труден за тях като една от причините е, че не могат да имат достъп до обичайната си прашна баня. За да направите такава за зимата, ще ви трябват само няколко минути. Сложете я в някой ъгъл на кокошарника. Но преди това се уверете, че сте осигурили добра вентилация, така че прашният въздух бързо да излиза от помещението, когато кокошките си взимат баня.

Зимата е непредвидима и никога не знаете колко дълго ще ви се наложи да останете затворени у дома. Есента е чудесно време, за да складирате необходимото количество храна за пернатите за студените месеци, както и допълнителна слама. Осигурете си и комплект за първа помощ под ръка.