0

Н а 1 април църквата чества паметта на Св. Мария Египетска. Счита се, че молитви пред нейни икони помагат на хора на житейски кръстопът да вземат правилното решение. В светите земи се вярва още, че ако родител се помоли за син или дъщеря, то тя може да спаси детето, което се е отклонило от истинския път към блуден живот, алкохол и разврат. 
Ако човек е направил грешна постъпка и е обидил някого, то също може да призове египетската Мария, за да получи по-бързо прошка и успокоение на съвестта си. Монаси от Синайския манастир „Св. Екатерина“ разказват, че въобще светицата съдейства от духовния свят да се устоява на изкушенията и телесните грехове, които в днешния свят ни дебнат отвсякъде.

Александрия

Знае се, че Св. Мария Египетска е родена в Александрия през 445 г. На 12 години избягала от дома си и се предала на развратен живот в продължение на 17 лета. Един ден на кея тя вижда тълпа поклонници, които тъкмо щели да отплават за Йерусалим. Спонтанно Мария решила да се присъедини към тях и да вземе да посети Божи гроб. Но когато пристигнала и понечила да влезе в Йерусалимския храм, сякаш някаква невидима стена я спряла да прекрачи прага му. Това се повторило, че и потретило. Тогава девойката сама осъзнала, че сам Господ не я пуска в Неговия дом заради греховния й и блуден живот. Тя започнала да се моли пред иконата на Дева Мария в притвора на черквата на Божи гроб. Молитвата й била чута - Мария успяла да влезе вътре и да се поклони на Животворящия кръст.


Излизайки от Храма, тя отново започнала да се моли пред иконата на Богородица. И в този момент чува глас: „Ако преминеш река Йордан, ще намериш желания мир.“
Мария отишла в пустинята Уади-Рам в днешна Йордания, където прекарва следващите 47 години от живота си,  вземайки със себе си само 3 малки хляба. Отдава се на строг пост, молейки Бога за опрощение на греховете й. 

Чудеса

През цялото това време тя живее в самота, като среща единствено стареца Зосима. Веднъж ангел му посочил къде да намери отшелницата. Тя го помолила да й даде дреха, за да закрие тялото си, тъй като нейните дрехи отдавна били изгнили. После отецът поискал от светицата да се помолят заедно. По време на молитвата Зосима станал свидетел на изумително чудо - тялото на праведницата се повдигнало от земята и се извисило във въздуха.
Обяснението на Света Мария Египетска за чудесата, на които е способна, било, че тя се борила в продължение на 17 години с навика да блудства с тялото и душата си. На раздяла великопостницата помолила отец Зосима догодина да дойде на река Йордан, където да я причасти за последен път. Старецът отишъл на същото място, но я видял от другата страна на реката. Тя направила кръстния знак и тръгнала по водата. Зосима я причастил. Предала Богу дух на 1 април 522 г 

Лъв изкопал гроба на отшелницата 

Последното чудо със Света Мария било, когато Зосима трябвало да я погребе. Той бил вече стар и немощен. И изведнъж се появил лъв. Зосима смъртно се изплашил, но лъвът не само не го нападнал, но и започнал да му помага, като копаел с лапите си. 
Зосима се върнал в манастира. Там той разказал подробно на братята за подвизите на Света Мария. По-късно Йерусалимският патриарх Софроний записал това житие така, както го научил от устното предание.
.