0

В секи може да се помоли за лично здраве, щастие, както и за мир в Украйна пред честната глава на св.вмчк Георги Победоносец. Тя бе донесена за поклонение в малкото селище Нигрита до град Серес, което е само на час път от българо-гръцката граница и на 3 часа от София. Великата реликва се съхранява в светогорския манастир „Ксенофонт“ и за първи път от две години напусна обителта. Чудотворните мощи на Победоносеца ще останат тук до 9 април (събота). Дотогава всеки българин, който желае, може да им се поклони. Все пак Нигрита се намира на 26 км югоизточно от Серес, а като време е само на 1 час от българската граница при Кулата-Промахон.

Великата реликва

Великата реликва бе донесена миналата събота от йеромонах Йосиф Ксенофонтски и бе посрещната и внесена в храма от високопреосвещения митрополит на Серес и Нигрита г-н Теологос, придружен от множество свещеници и монаси от епархията.

За поклонение се беше стекло множество народ от Серес, Нигрита и околните селища, както и депутати от Серския район, областният управител, кметовете на Серес и Нигрита, както и командващият на разположените тук военни поделения, полицейски началници и т.н.

Приветствие

Негово Високопреосвещенство отправи топло приветствие към йеромонах Йосиф и братството на манастира Ксенофонт, като благодари на игумена архим. Алексий за този духовен дар и подчерта, че почитта към св. мощи на Божиите угодници датира още от времето на Стария завет и че Бог винаги прославя тези, които прославят Него. Архиереят освен това добави, че помощта, която православните християни получават от поклонението пред св. мощи, не е плод на някакво "магическо" действие, а е резултат на техните усилия в духовната борба и на личното им сърдечно молитвено общение със светиите. Веднага след взаимното приветствие започна вечерната служба.

Пандемия

От около две години българи и гърци търпят последствията от пандемията с много и лоши последици в ежедневието си. В дните на присъствието на Св. Георги в Нигрита всеки ще има възможността да преодолее проблемите, породени от Ковид-19, и да се укрепи с благодатта на Свети Георги, който е „на немощните лекар“. Успоредно с това християните ще имат възможност да се помолят със светогорските отци за прекратяване на войната в Украйна, която заплашва целия свят! Хубаво е да си припомним в тия съдбоносни дни, че Свети Георги е освободител на пленниците, защитник на бедните, лекар на болните, застъпник на царете, които се борят за хората, поверени им от Божието провидение. Нашият светец е закрилник на въоръжените сили! Той е покровител на огромен брой храмове в градове и села по целия свят. Св. Георги е най-почитаният светец в цялото християнство. Той е покровител на Русия, Сърбия, Грузия, Англия и др. Освен това е високо почитан и в други страни като: Украйна, Италия, Испания, Германия. Дори мюсюлманите особено почитат Свети Георги. Всъщност, по време на турското робство, когато агаряните позволяват на християните да строят храмове за поклонение на Бог, те го правят само ако тези храмове са посветени на Св. Георги. Той е покровителят на много от нас.

В дните на престоя на Светеца в Нигрита всеки ден ще се отслужват преждеосвещени литургии, така че всеки ще може да се причасти. За информация на поклонници и туристи църквата ще бъде отворена всеки ден от 07:30 сутринта до 21:00 вечерта.

Победоносецът излекува онкоболна майка от района

През 2010 година едно младо момиче от Нигрита е диагностицирано с рак. Докторите му предписват химио- и лъчетерапия. За щастие след само една година заболяването е овладяно, разказва свещеникът отец Георгиос Келембекис.

Девойката живеела по това време с едно момче на семейни начала. Обнадеждени от добрите новини, те решават да се оженят. Само три месеца преди венчавката обаче болестта се завръща с нова сила и на друго място.

Надежда

Онколозите не давали добри надежди и посъветвали момичето да постъпи в болница. Успоредно с това изследванията показали туморно образувание в областта на десния яйчник. Това шокирало момичето, което мечтаело един ден да бъде пълноценен човек и майка. Именно по това време препатилата гъркиня дошла за изповед в храма. За неин късмет малко преди това владиката бил донесъл там за поклонение частичка от мощите на Св. Георги. Отец Георги си спомня, че за да й даде кураж, я посъветвал да се поклони на светите мощи, като изтъкнал, че в тропара на Св. Георги се казва, че той е на немощните лекар. Духовникът свидетелства още, че след това е заключил вратата на църквата и се прибрал вкъщи. На другата сутрин дежурният свещеник отваря храма в 7:00 часа. И в момента, в който влиза, усеща, че цялата църква благоухае. След като не намира източника на аромата, той се обажда на отец Георги с въпроса дали случайно не е сложил някакъв ароматизатор предходния ден. Отговорът му е отрицателен. Свещеникът затворил телефона и вече след като влиза в олтара усеща, че и там се носи райско благоухание. Два часа след това знамение болното момиче звъннало от отец Георги. Съобщило му развълнувано, че е направило нови изследвания (и с ядреномагнитен резонанс), но от рака нямало и следа. Докторите били изумени как за 4 дни може да се стопи толкова голямо образувание.

Туморни маркери

Така момичето не само се оженило, но и забременяло. Но чудесата продължили. По време на бременността едно изследване с туморни маркери показало, че гъркинята има левкемия. „Дойде при мене с думите: „Отче, отче, точно сега, когато ще ставам майка, остава и да умра“, разказва свещеникът. Той я успокоил с думите, че все пак вече са установили, че Св. Георги й е небесен закрилник и да му се поклони, той няма да я изостави. Тя изпълнила заръката му, а на следващия ден отишла в болницата „Св. Николай“ в Солун, за да се определи какъв коктейл да включва химиотерапията й. Новите изследвания там отново шокирали всички, тъй като показали, че тя е напълно здрава. „Сега тя си има десетгодишно дете. Едно прекрасно семейство са и всички тези изпитания ги доближиха повече до Христос“, разказва свещеникът Георгиос Келембекис.

*Автор на материала е Архимандрит Никанор