0

В навечерието на празника на чудотворната икона „Богородица Златна ябълка“ (Акатистна събота, 9 април) отец Живко Николов сплита вълшебни коланчета за бездетни жени. Заварваме го, докато обикаля с разноцветните макари храма „Света Богородица - Успение“ в асеновградския кв. „Горни Воден“. Именно тук се пази неземната Богородична икона, донесла от XVIII век насам стотици деца в семействата на българи и чужденци.

Празник

„Готвим се за празника на 9 април, когато ще дойде и Пловдивският митрополит Николай да възглави божествената Света литургия“, сподели пред сп. „Чудеса и вяра“ духовникът. Относно „ритуала с конците“ свещеникът разказа, че тази традиция е доста стара. Според нея се обикаля храмът с памучни конци три пъти от двама човека или повече. В случая отец Живко ползваше за помощник дъщеря си. След това конците се сплитат като мартеница. Нощуват в храма и от тях се нарязват пояси за Евите, искащи да заченат.

„Този ритуал не съм го създал аз, още от едното време тук са се правили коланчета за родилки с обикаляне на църквата. Това поясче после трябва да се носи постоянно от жената. Сваля се само когато се къпе. По нейна преценка, ако е тръгнало да се замърсява, може да се препере само с вода, като водата се изсипва в саксия с цвете. Окончателното сваляне се случва в родилното. Жената трябва да го сгъне и да го сложи под възглавницата си, а след изписването коланчето се пъха под дюшечето на бебето“, описва едно към едно свещеникът съветите, които дава на бездетните семейства, които го търсят от цял свят.

Поясът

Отец Живко пояснява, че традицията на този тип реликви идва от Атон, където се пази Поясът на Богородица. До него се допират въженца, с които бездетни жени от цял свят се препасват с надеждата да се сдобият с потомство.

„Хора са идвали при мен и са казвали, че имат тези коланчета от Атон. После и нашето са взимали и наистина са зачевали. Миналата седмица дойде едно семейство, в което жената по този начин бе забременяла. Споделиха ми, че тъкмо са били на преглед при доктора, който ги зарадвал с вестта, че наистина в утробата има плод. И аз се зарадвах, разбира се. Прочетох им молитва за леко раждане“, разказва клирикът.

Възрастни

Миряни в „Горни Воден“, пък разказват за най-различни случаи кой от кой по-невероятни. Емблематична е историята на бездетна дойка от Пловдив, датиращ от преди десетина години. Семейството идвало в храма и се молило горещо пред иконата за потомство. Скептиците обаче не вярвали, тъй като и двамата били около 50-годишни. Но невъзможното за човека се оказало възможно за Бога със застъпничеството на неговата майка. Те се сдобили с близначета.

„Имаме и много нови случаи на измолени тук деца. От Германия дойдоха баба и дядо да се похвалят с внуче. По принцип доста често идват родителите на младите, на които аз давам напътствия кое как да направят. Мине се, не мине някой месец и дойдат да се похвалят, че чудото на зачатието ги е споходило. Имаме деца, дошли на бял свят в Лондон, в Гърция, в Швейцария, къде ли не“, описва отец Живко.

По думите му най-популярният ритуал срещу безплодие си остава

този с осветената от чудотворната икона ябълка, която се изяжда от мъжа и жената.

На гладно и жадно

„На всички, които идват, казвам, че ябълката се яде сутрин на гладно и жадно. Разрязва се на две половини, едната се дава на момичето, а другата част на момчето. Изяждат се, а евентуалният остатък - семки, дръжка или люспа, се заравят в саксия с цветя“, обяснява неуморният свещеник. Той никого не връща, защото, както казва - постоянно има ябълки на венеца над чудотворната икона. Сортът на плода няма значение, нито произходът - органик или био, защото чрез тях действа сила Господня.

Но иконата помага и при други заболявания, не само при безплодие. Или както казват местните хора, за всяка болка си има молитва в требника, от който чете поп Живко. С негова подкрепа доста деца са проговорили пред иконата, други са се спазили от уплаха и стрес.

„Две деца и от епилепсия се оправиха. Имаме и едно детенце с ДЦП, което взе, че проходи след молитва пред чудотворната икона. Има ли човек вяра - всичко е възможно“, заключи отец Живко.

Две жени споходени от съновидение на празника

Изработването на Богородични коланчета в „Горни Воден“ пък се свързва с едно знамение, станало точно на празника на иконата. Преди много години тогава две жени били споходени от съновидения. На едната й се присънило, че на другата сутрин пред вратата на църквата ще я чака непозната дама, която ще й даде три макари. С тях тя трябвало да си направи колан и да го носи, докато зачене. Втората жена имала син, който бил болен от туберкулоза. На нея й се присънило да донесе три макари конци пред вратата на църквата. На сутринта двете землячки наистина се срещнали. Скоро след като изпълнили всичко - едната заченала, а другата получила изцеление за детето си. „Така и чудотворната икона на Богородица до днес ни помага за всичко, независимо от проблема, стига да имаме жива вяра“, казва отец Живко Николов.

Чудесата тръгнали от XVIII век

Традицията за духовно изцеление с Богородични ябълки води началото си от далечната 1765 година и от едно чудо, случило се на петата събота от Великия пост. То е описано в синаксар за златната ябълка от Ананий Клинис, който тогава е бил игумен на съществувалия тук манастир „Св. св. Кирик и Иулита“.

В онзи ден една бездетна жена закъсняла поради дългия път и не могла да получи благословен хляб. Тя счела това за лоша поличба и започнала да ридае неутешимо, окайвайки „своята неплодност“. Свещеникът , като чул плача, започнал да търси, но не намерил и троха нафора. Тогава съзрял една ябълка, оставена в дар пред иконата. Взел я и я дал на жената с благословия. Не след много време тя заченала. За благодарност мирянката дарила ябълка в същия размер, но от злато, която станала част от обкова на иконата.

Така тръгнало името и празникът на иконата „Богородица Златна ябълка“, който винаги се пада в съботата (Акатистова) преди Лазарова събота. Тази година денят ще бъде 9 април.