0

П рез Страстната седмица, в която християните съпреживяват страданията на Христос, Неговата кръстна смърт и Негово Възкресение в православните храмове се служат литургии по строго определен от хилядолетия ред

Праведният Йосиф

На Велики понеделник извършваме спомен за добродетелния Йосиф, който се счита за предобраз на Иисус Христос. Спомняме си също и за изсъхналата смоковница, която символизира еврейската Синагога, осъдена от Христос, както и всеки човек, лишен от духовни плодове. След това от 19 ч. започва специална служба “Последование на Жениха”. Извършва се срещу Велики понеделник, Велики вторник и Велика сряда.

Десетте деви

На Велики вторник си спомняме притчата на Господ Иисус Христос за десетте девици. Светата Църква ни призовава да бъдем винаги готови да посрещнем Небесния Жених, защото Господ Иисус Христос ще дойде внезапно и неочаквано. В този ден светата Църква ни посочва и притчата за талантите. Тя ни призовава да обработваме нивата на своята душа и така да увеличаваме дарованията си, т. е. талантите, които ни е дал Бог.

Юда

На Велика сряда извършваме възпоминание за помазването на нозете на Господ Иисус Христос с миро от жената блудница, както и свикването на юдейския Синедрион за осъждане на Господа и замисъла на Юда да Го предаде Учител. Сутринта на Велика сряда се извършва последната за годината Преждеосвещена литургия.

Тайната вечеря

На Велики четвъртък извършваме спомен за Умиването на нозете на светите апостоли от Господ Иисус Христос; Тайната вечеря и предаването Му от Юда.

На тайната вечеря Христос учредява Тайнството Евхаристия, затова в този ден се служи Светата Василиева литургия. Вечернята се започва с последованието на спасителните Страдания (Страсти) Христови.

Съпреживяване

На Велики петък си спомняме за бичуването, поруганието, разпъването и страшната смърт на нашия Спасител. В средата на храма се издига ''гробът'' Христов. Той е украсен с цветя, а на престола се поставя плащаницaта - с която е завито тялото Христово след свалянето му от кръста. Богомолците целуват последователно Христовото тяло, извезано на плащаницата, след което се навеждат и преминават под издигнатото място, като по този начин съпреживяват страданията на Исус.