0

Е дна от най-известните личности от Стария завет е праведният Йосиф Прекрасни. Той бил предпоследният от дванадесетте синове на старозаветния патриарх Яков от любимата му жена Рахил (Бит. 30:23-24). Йосиф бил особено обичан от родителите си. Веднъж младият Йосиф разказал на близките си свои сънища, които предвещавали бъдещото му величие.

Злоба

С това той възбудил злобна завист и ревност у братята си. И те решили да го убият, но после размислили и го продали в робство на пътуващи бедуини за 20 сребърника (Бит. 37:27-28). Така Йосиф се озовал в Египет (Бит. 37:22-29) и станал един от многото евреи слуги там.

Клопка

В Египет праведният Йосиф бил продаден на началника на охраната на фараона Потифар и благодарение на своя ум и добродетели той заслужил доверието му. Свeти Йосиф бил удивително красив. Жената на Потифар се опитала да го прелъсти, но целомъдреният юноша отблъснал нейните съблазни. Oгорчена и озлобена, тя оклеветила пред мъжа си праведния Йосиф и той веднага се озовал в затвора. Но Бог не напуснал Йосиф и не го лишил от Своята милост. Оттам Йосиф излязъл чрез дара си да тълкува сънища.

Пророчества

Когато научил за дарбата му, фараонът извикал Йосиф в своя дворец, за да изтълкува негов сън, който никой не успявал до момента (Бит. 41:14). Съновидението предсказало, че след богат урожай и слава на фараона ще последват гладни години и нещастия за Египет. Силно впечатлен от дара на Йосиф, фараонът го направил първи сановник (Бит 41:38-46). Благодарение на откровението и вещото ръководство на Йосиф Египет бил спасен от нещастията. Когато пък в Палестина настанал глад, бащата на Йосиф изпратил братята му да закупят храна от египтяните. Тогава Свети Йосиф спасил целия си род от гладна смърт и им помогнал да се заселят в Египет. Фараонът им дал добро място за живеене (Бит. 43:34) и братята се сдобрили (Бит. 43-46 глава).

Моисей пренася костите му в Обетованата земя

Свeти Йосиф управлявал Египет дълго и успешно. Тук се родили двамата му синове Манасия и Ефрем. Преди смъртта си старият Яков според традицията осиновил внуците си, благословил ги и им дал два дяла между братята. Техните колена са наричани по името на Йосиф (Числа 13:12). С тяхното име е наричано в Библията също Северното царство (Пс. 77:67.) и дори целият израилски народ (2 Цар. 19:20). Праведният Йосиф починал на 110-годишна възраст. Преди смъртта си той заръчал на синовете Израилеви да пренесат костите му от Египет в Обетованата земя. Заветът му се изпълнил през 1496 г. преди Хр. от пророк Моисей. Той пренесъл костите му и го погребал в Сихем (Изход 13:19).