0

С ветата Канавка – така се нарича ровът, който се вие около руския Дивеевски манастир. Той е създаден по заръка на Богородица, изречена Свише пред пророка и чудотворец Св. Серафим Саровски (1795-1833). Браздата има фантастична функция на защита при Края на света. Заради войната в Украйна и опасността от ядрен Апокалипсис Светата Канавка сега се освежава активно, а поклонници от цял свят изричат там молитви. 
Много хора споделят, че идват в района заради пророчеството, че именно зад рова ще имат закрила от Апокалипсиса и Антихриста. Приживе големият подвижник и чудотворец Св. Серафим казвал, че при Апокалипсиса тука ще бъде едно от малкото сигурни места на Земята. 

Знамения 

Богородица се явява на монаха Серафим 12 пъти. На 25 ноември 1825 г. тя отново навестява преведника и му заръчва да създаде Светата Канавка. Тя трябвало да бъде с ширина точно 3 аршина (71 см), дълбочина – също 3 аршина, а височината на насипа, образуван от изхвърлената пръст, също да е толкова. 


Изграждането на рова започва едва през пролетта на 1829 г., когато три декара земя са официално дарени на манастирската общност.  Сестрите в началото обаче не искали да копаят. Веднъж чудотворецът Св. Серафим бил далече от мястото, но духът му навестил манастира, за да им припомни, че това не е негова прищявка.
“Аз по собствена воля не съм сложил ни едно камъче в манастира – само това, което ми е наредила Света Богородица”, казвал приживе преп. Серафим. 

Труд

Само монахините от основания от него манастир обаче трябвало да копаят Канавката. Миряните можели да помагат за пренасянето на пръстта и изсипването й върху вала. Така сестрите започнали да копаят зиме и лете. Според едни източници канавката била завършена за празника Рождество Христово през 1833 г., а според други - това е станало чак 1855 г. Така или иначе и двете дати са след кончината на Св. Серафим Саровски (14 януари 1833 г.). В обителта обаче още помнят неговите  пророчества и завети и ги изпълняват стриктно. 

Злато

“Тази земица ще се цени като злато”— предрекъл веднъж старецът. “Само ако знаехте каква е тази Канавка — тя е ограда до небето! Когато настъпи свършекът на света, антихристът ще почне да събаря кръстовете от храмовете и да разорява манастирите. И като стигне до вашия, Канавката ще се изправи от земята до небето и той няма да може да мине, отникъде няма да го пусне Канавката; тъй ще си и замине отдето е дошъл”, предрекъл старецът.

Казват тук по 150 пъти Богородична молитва

Жлебът в оригиналния си вид е разрушен както през XIX век, така и през съветската епоха. Традицията за молитвено обикаляне за здраве и сполука на браздата в град Дивеево се възобновява едва през 1992 г. За целта се казва  150 пъти молитвата “Богородице Дево, радуйся”. Сега Светата Канавка е възстановена в оригиналния си вид.