0

Н а 12 декември милиони християни почитат празника на св. Спиридон, епископ Тримитунтски Чудотворец. Той се смята за един от великите светии и чудотворци, които продължават да помагат и днес при молитва пред негови икони и свети мощи. Смята се, че светията изправя на крака покосени от епидемии. За това говорят множеството свидетелства на изцелени от чума преди векове. Наред с това св. Спиридон помага на всички занаятчии - шивачи, абаджии, бакърджии, дюлгери, тухлари и др. В наши дни на него се молят още за всякакви проблеми в областта на бизнеса и финансите, помага да си намерите работа, да се припечелят финансови средства, за решаване на правни проблеми, както и за всичко, свързано с парични въпроси, недвижими имоти и много други неща.

Българи, гърци и руснаци съобщават в интернет форуми и социални мрежи, че светията им е помогнал след молитва при болест или за намиране на работа. Човек разказва, че фирмата му тръгнала към фалит. Наложило се да се съкращават много хора. Той намерил една икона на чудотвореца от остров Корфу на хартия и я сложил в офиса си. Често когато минавал, поглеждал лика на Тримитунтския епископ с молитва наум и на глас да му помогне. След 2-3 месеца финансовото положение се стабилизирало след ненадейни поръчки от чужбина, свидетелства бизнесменът. 

Във Фейсбук млада жена пък споделя следното: „Свети Спиридон ми помогна да намеря работа! При това два пъти. Живея зад граница, студентка съм и много ми се искаше да поработя по бъдещата си специалност. Ходих на събеседвания, но безрезултатно. Когато разбрах за свети Спиридон и за неговата благодат да помага в житейските нужди, намерих акатиста му в интернет и започнах да се моля. И един ден ми позвъниха по телефона и ми предложиха събеседване. Отидох и получих работа, макар и временна, но все пак получих!”

Много чудотворни икони на светията има в Гърция, Русия и Румъния. Но най-големите чудеса стават около мощите на небесния ангел, които се пазят на гръцкия остров Корфу. Te са свързани с България, тъй като наша фамилия е техен пазител в продължение на 4 века (виж повече в карето). Намират се в църквата „Свети Спиридон“, където идват поклонници от цял свят, привлечени от многобройните знамения. Колкото и невероятно да звучи, но мощите на светията и днес поддържат телесна температура 36,6° C. А одеждите и обувките на нетленното тяло всяка година се сменят, защото противно на всякакви логични и научни очаквания те се износват. Това се смята за знак, че св. Спиридон и след смъртта си ходи по земята, за да помага на всички скърбящи и молещи се на Бога за помощ. Миряни разказват, че той им се е явявал тук и там, за да помогне отвъд времето и пространството и земната ни логика. Пазителят на саркофага с мощите също разказва, че понякога не може да отвори ключалката. Тогава разбира, че светията е някъде на помощ. Като се върнел, ключалката сама се отваряла. А що се касае до изхабената дреха, то на празника му тя се нарязва на малки парченца и се раздава на миряните, които искат да отнесат частица от нея в домовете си. През годините мощите са подлагани на множество изследвания, които са категорични, че случващото с тях е необясним феномен. На всичкото отгоре преподобният, починал преди повече от 1700 години, не е загубил мекотата и еластичността на тъканите си.

Саркофагът с мощите на Св. Спиридон на остров Корфу

 Саркофагът с мощите на Св. Спиридон на остров Корфу

Прочутият писател Николай Гогол отишъл веднъж на поклонение точно на 12 декември, когато според обичая мощите на свети Спиридон тръгват за тържествено шествие из Корфу. В гробницата на светията се озовал англичанин, протестант. Той настоявал, че тялото на светеца вероятно е балсамирано и затова изглежда толкова добре. Но когато се приближил до раклата, с ужас и изумление видял как св. Спиридон бавно се повдига към него, сякаш за да му покаже, че праведниците Бог дарява с живот вечен. Сцената се разиграла току пред очите на Николай Гогол, който, потресен от видяното, след връщането си в Русия го разказал на монасите от прочутия Оптински манастир.  

През лятото на 1998 г. на поклонение на о. Корфу пристигнала руска група, в която имало момче инвалид, ходещо с патерици. За голямо изумление на всички на връщане от храма момчето вървяло наравно с другите, вече без патерици. Сред многобройните свидетелства е и излекуването на двама италианци - Антонио Бернардо и Джером Маурикано, на които св. Спиридон върнал зрението.

Свети Спиридон Тримитунтски е съвременник на св. Николай Мирликийски Чудотворец, затова често двамата са изобразявани заедно в иконографията. Те се смятат за най-бързите светци, отзоваващи се при молитва. Ако човек има спешна нужда от помощ и не знае на кого горе да се помоли, то те са адресатът, казват поклонници. Според житието на св. Спиридон през IV век след смъртта на жена му той се замонашил. По времето на царуването на император Константин Велики бил ръкоположен за епископ на кипърския град Тримитунт. Със силната си вяра извършил многобройни чудеса - изцелил безнадеждно болния император Констанций, възкресил младенец, а след това и неговата майка, умряла от радост при вида на оживялото дете. Заповядал на излезлия извън бреговете поток да спре, за да успее да дойде на помощ на несправедливо осъден на смърт. После превърнал една змия в злато, за да спаси от гладна смърт беден селянин.

През 325 г. взел участие в І Вселенски събор, където изобличил ереста на арианите и нагледно доказал Единството на Светата Троица. Взел в ръце една тухла и я стиснал: и от нея мигновено излязъл огън, потекла вода, а глината останала в ръцете на чудотвореца. „Това са три стихии, а тухлата е една – казал тогава светителят Спиридон – така и в Пресветата Троица има Три лица, а Божеството е едно”. Този момент присъства в икони на светията. След смъртта му (около 348 г.) епископ Спиридон бил погребан с почести в църквата на светите апостоли в град Тримитунт. По-късно мощите му се озовават в Константинопол, откъдето са пренесени на Корфу.

Българска фамилия пази саркофага му 400 г.

Покровител на мощите на най-големия светец на острова е фамилията Вулгари (в превод „Българи“). След като Константинопол е завладян от османците през 1453 г., гръцкият свещеник Георгиос Калохеретис успява да ги спаси и ги пренася на Корфу. Островът от 1386 г. е под венецианска власт и остава единственият, на който османците така и не успяват да стъпят. Хората там вярват, че това няма как да се случи без небесното покровителство на св. Спиридон. Вероятно търсещ сигурност там се озовава и Стамат Български. Неговата фамилия по волята на съдбата става пазител на мощите, след като се жени за дъщерята на Георгиос Калохеретис - Асамина. Така през 1521 г. мощите попадат под покровителството на фамилия Вулгари чак до 1925 г. Има данни, че първата църква на светеца е строена именно от Стамат през 1531.

На 12 декември тръгва шествие с мощите на Св. Спиридон из Корфу.,  

 На 12 декември тръгва шествие с мощите на Св. Спиридон из Корфу.,  

Брани Корфу от чума и глад

Светията спасил Корфу от чумните епидемии през XVII век. Тогава много жители сънували, че се озовали в черквата му и там св. Спиродон ги лекувал в рамките на 3 дни. Разказва се, че така през 1630 г. епидемията утихнала до Цветница. През 1553 г. островът преживява лоша земеделска година. Жителите били изправени пред угрозата от гладна смърт. Тогава изненадващо на острова акостира кораб, пълен с пшеница. Капитанът казал, че е сънувал св. Спиридон, който го помолил да мине през Корфу, за да спаси хората от глада. Миряни коментират, че икона на свети Спиридон, която се намира в дома, може да ви помогне за всичко, с което може да се сблъска в живота си един модерен човек.