0

Н аред с иконите на Св. Киприян и Юстина има и друга двойка християнски мъченици, които бранят от зли сили и магии. Св. мъченици Теопемт и Теона не са толкова популярни сред българите, но съдействат безотказно при молитва, разказват миряни, имали си вземане-даване с лапите на злото. A то може да се материализира в живота по много пътища - заради завист от някого, зли очи или направена ориенталска магия от душмани. Свети отци обаче казват, че човек и сам понякога може да се омагьоса с негативното си мислене или затъване в греховен и безпътен живот. Тогава започва да не му върви в живота и се чуди защо. А просто Господ го е изоставил да върви сам като в пустиня. Каквато и да е причината за житейските несгоди, то възлите на злото се развързват след молитва пред нашите застъпници пред Твореца - Светиите Теопемт и Теона.

Те възсияли през III-IV век при най-страшните гонения срещу християните. По това време Теопемпт бил епископ на Никомидия. Даже се счита, че той пръв пострадал в Диоклетиановото гонение срещу християните, които напълнили тъмниците. Когато го представили на съд пред царя, Теопемт казал: „Тези сребърни и златни, дървени и каменни богове, на които ти се покланяш, въобще не са богове, понеже те не могат нито да дишат, нито да говорят, нито пък да извършат каквото и да било добро или зло! А Всемогъщият Небесен Бог сътвори небето, земята и морето и всичко, което е в тях!“ Императорът побеснял и наредил зверски мъчения, които продължили повече от 22 дни. Първо решили да го погубят, като го хвърлят в запалена пещ. Теопемт кротко влязъл в нея, а войниците, като помислили, че вече е станал на пепел, си тръгнали. През нощта обаче Теопемт излязъл цял, съхранен сякаш в невидим пашкул от огнените езици. Изумен от видяното, императорът заповядал веднага да хвърлят едно куче в пещта, за да видят дали то ще оцелее, както по чудесен начин останал цял и невредим епископът. Но животното веднага изгоряло.

Столичният епископ Теопемт бил затворен в тъмницата. Не ял храна и не пил вода три седмици, но пак оцелял. През това време му давали силна отрова, която не го поразила. Накрая бил обесен на едно дърво с камък на шията, но животът му бил сякаш по-здрав от вековен дъб - отново останал неуязвим. Тези очевидни чудеса не успели да вразумят мъчителите на светия старец. Те мислели, че той прави някаква християнска магия и за целта решили да повикат велик маг, който да я развали и да го направи уязвим за смъртта. За целта извикали магесника Теона. Доста самоуверено той обещал да извърши по-големи чудеса. Ала той правил какви ли не черни ритуали, но нищо не му помогнало. Той дал на мъченика да изпие и специална мощна отрова, в чийто смъртоносен състав бил напълно убеден, но тя се оказала напълно безвредна за епископа. Смаян, Теона заявил на всички, че ако и следващото му изпитано средство не покоси християнина, то сам  ще признае себе си за победен и ще повярва в неговия Бог. Като истински жрец на Хеката - злосторната адска богиня на магията и вълшебството - Теона приготвил нова смес от най-отровните билки и я подал на неустрашимия мъченик. Но всички вярващи добре помнели обещанието на своя Божествен Учител и Господ преди Възкресението: "Ако изпият нещо смъртоносно, няма да им повреди!" (Марк 16:18). Св. Теопемпт спокойно изпил смъртоносната течност без някаква вреда за себе си. Победеният Теона, който по-добре от всички преценил какво велико чудо се е извършило пред очите му, паднал пред нозете на епископа, изповядал Иисус Христос за Бог и сам станал християнин.

Много хора поръчват магии, извършвайки голям грях

 Много хора поръчват магии, извършвайки голям грях

Заровили мага жив в земята

Императорът, разгневен и безсилен, изпратил и двамата мъже в тъмница. Тук светият Никомидийски епископ просветил в истините на вярата езичника Теона, който приел Светото Кръщение под името Синесий, което значи “изпълнен с разум”. На другия ден Теопемт и Теона били подложени на нови ужасни изтезания, но двамата мъченици останали верни на Христа. Тогава отсекли главата на епископа, а бившият магьосник заровили жив в земята.