0

П реди точно 10 години бившият Старозагорски митрополит Галактион пророчески е посочил мястото на вълшебен извор. Това разкри инж. Румен Райков, който лично е ръководел строежа на храма „Свети Игнатий Старозагорски“.

Криптата

Каптирането на извора в него се е случило през 2012 г. Впоследствие там била иззидана и криптата. В онези дни обаче никой не вярвал, че е възможно точно там да се появи вода. На противоположното мнение е бил митрополитът. Той казал, че Господ си знае работата и че щом там ще се вдига черква, няма как да няма и извор. Всички се удивили на увереността на архиерея. Близо седмица продължил сондажът в безплодния каменист терен. За изненада на всички водата бликнала при достигането на 33-тия метър, съответстващ на годините на Възкръсналия Христос.

Свойства

Още първите изследвания показали, че изворът е с изключително добри микробиологични показатели и течността е идеална за пиене. Миряни после споделяли, че водата от аязмото им действала изключително благотворно на здравето.

Тогава в спешен порядък аязмото било каптирано, а в криптата на храма „Живоприемний източник“ била направена мраморна чешма. На 21 февруари 2016 г. тя е осветена от четирима митрополити: Западноевропейският Антоний, Варненският и Великопреславски Йоан, Неврокопският Серафим и Старозагорският Галактион, в съслужение с 13 свещеници.

Мощи

На този ден е положен и реликварий с мощи на 16 светци и великомъченици. В две други капсулки има частица от честния пояс на Света Богородица-застъпница на човека пред Бога. Тук има и одежди на Св. Спиридон. Той се счита за един от великите светии и чудотворци, които продължават да помагат и днес при молитва пред негови икони и свети мощи. Вярва се, че светията изправя на крака покосени от епидемии и болести, като това може да се предава и чрез силата на водата в аязмото. Наред с това Св. Спиридон помага на всички занаятчии - шивачи, абаджии, бакърджии, дюлгери, тухлари и др. В наши дни на него се молят още за всякакви проблеми в областта на бизнеса и финансите, помага човек да си намери работа, да се припечелят финансови средства, за решаване на правни проблеми, както и за всичко, свързано с парични въпроси, недвижими имоти и много други неща.

Миряни споделят, че светите мощи, вложени край аязмото, са били донесени и дарени от Русия от свещеници, които в края на 2015 г. са били на поклонническо пътуване в Стара Загора.

Дебит

Дебитът на извора е около 2 литра в секунда, което е огромно количество и с него може да бъде водоснабден целия жилищен квартал край храма, коментира още инж. Райков. Случайно или не, това е още едно доказателство, че цяла Стара Загора лежи върху огромна подземна река, която вероятно тръгва от параклиса на парк Аязмото - “Св. Теодор Тирон“. Там се намира древен свещен извор, дал името на целия парк. В един момент водата изчезва обратно в скалите и тръгва надолу. "Ние сме я засичали на няколко места.

Партиен дом

Пред бившия партиен дом излезе огромно количество вода. Тя е отбита с една стоманена тръба и е отведена в канализацията. В района на някогашната цигарена фабрика „Слънце“ също, там са направили кладенец и нищо не може да му свали нивото, колкото и да се помпи. Това богатство минава под нас, но за съжаление нормативната база не ни позволява да го използваме", обяснява дългогодишният управител на „ВиК“ ЕООД-Стара Загора, който е сред най-ревностните миряни в Града на липите. Той е категоричен, че изворът няма минерални качества, но това не пречело на богомолци да си наливат бутилки с вода, вярвайки, че ще им помогне за лечение на различни страдания.

Мощи на Св. Игнатий се пазят на Света гора

Свети Игнатий, на когото е посветен храма с извора, е роден в Стара Загора в края на ХVIII век. След отказ да приеме исляма е обесен за назидание на 8 октомври 1814 година. Днес е известно, че негови мощи се пазят в руския манастир "Свети Пантелеймон" в Света гора. Обявен е от родната Църква за небесен покровител на Стара Загора.

 

Цар Борис I покръстен в парк Аязмото

Покръстителят на българите княз Борис I е приел християнската вяра именно в района на Стара Загора. Тази легенда пленява миряните в района от векове. Според преданието владетелят е прегърнал Христос през далечната 864 г. нейде в днешния природен парк Аязмото. Ето защо и гробът на първия Старозагорски митрополит Методий Кусев е бил изкопан по негова изрична повеля недалеко от знаменателното за цялата ни държава кръщение. Мраморният саркофаг е положен в съседство със считания за лечебен извор, до параклиса Св. Теодор Тирон“.

Божият дом на Аязмото е изографисан през периода 1942-1944 г. от родения в Полша в семейството на руски офицер художник белоемигрант Николай Ростовцев (1898-1988). Той използвал непознатата за България техника, имитираща мозайка, при която квадратчетата са с размери сантиметър на сантиметър. Поканата да работи точно тук била отправена от владиката Климент. Той заръчал на Ростовцев и направата на стенописите с исторически сюжети, между които и покръстването на Св. Борис I, приел името Михаил.