0

Н а 14 май Църквата тачи паметта на един български новомъченик – Райко Шуменски. От житието му научаваме, че той е бил много талантлив и красив младеж в родния град Шумен, но едва 18-годишен се сблъскал с тежки изпитания за вярата си. Срещу неговата златарска работилница имало турска къща, чийто собственик имал една-единствена дъщеря. Тя се влюбила безнадеждно в Райко и започнала да крои план как да го спечели.

Коварство

Един ден тя излязла пред портата на дома си и повикала Райко да дойде при нея. Казала му да се приближи уж за да й вземе мярка от пръста, че да й направи пръстен. Младият занаятчия се приближил до нея и тогава тя го задърпала с всичката си сила, за да го вмъкне в своя дом. Изненадан, Райко започнал да се дърпа назад и в един момент успял да се отскубне от прегръдките й. В този момент ханъмата залитнала, паднала по гръб и започнала да крещи, че Райко дръзнал да я изнасили. Притичалите турци отвели златарчето при съдията. Той му казал, че или ще се потурчи и ще я вземе за жена, или ще бъде бит, докато умре. Райко твърдо отговорил, че предпочита смъртта пред тежкия грях да се отрече от своя Бог – Христос. Съдията го уговарял, уговаряли го и другите турци, а най-вече бащата на момичето. Той казвал, че му прощава дързостта само да приеме исляма. И че ще го направи свой зет, ще го има като свой син и наследник на всичкия му имот. Но Райко само казвал: “Християнин съм, християнин ще умра!“

Мъчения

Според житието му той бил хвърлен в тъмницата. Там го били, докато не опадали ноктите на краката му, след което го окачили да виси на ръцете си. Мъчителите му дали срок от два дена да си помисли отново.

След като това време изтекло, го извели от затвора, но понеже той не променил решението си, отново го окачили на куката за още ден. Ала нито ласкателствата и обещанията, нито заканите повлияли на неговата ревност в Христа.

И колкото светецът оставал твърд във вярата, толкова повече се ожесточавали неговите мъчители. Накрая те изрязали ремъци от кожата му, посипали ги със сол, а после ги горили със запалени свещи. Но отговорът на Райко оставал същият: „Християнин съм, християнин ще умра!“.

Тогава съдията издал нареждане да бъде обезглавен. Това станало на 14 май 1802 г. Къде са били погребани тленните останки на св. Райко остава загадка.

Събират дарения за храм в родния му град

Свети Райко Шуменски е обявен за покровител на родния си град Шумен. Затова още през 2006 г. покойният Варненски и Великопреславски митрополит Кирил освети мястото в квартал „Тракия“, където да бъде построена църква, носеща името на светията. През 2018 г. митрополит Йоан положи основния камък на храма. Благодарение на щедри дарения грубият строеж на храма вече е на привършване, но все още има работа и нужда от дарения.