0

И ван Звездев дава идеи какво по традиция в различните краища на страната се е готвело, а и още се готви, за Великден. В последните десетилетия у нас за великденската трапеза сякаш са задължителни козунаците, яйцата, салатата и агнето. Но в по-стари времена бабите ни са правели питки или отделни хлебчета с цели яйца. Освен това баници, агнешки супи и всякакви разядки са били на почит, плюс свежите салати. 

Коколничета

Необходими продукти:

  • 1 кг брашно
  • 1 пакетче суха мая - 10 г (или 30 г прясна мая)
  • 1 ч.л. сол
  • 1 с.л. захар
  • 6 яйца
  • олио за намазване

Начин на приготвяне:

Оформя се кладенче в предварително пресятото брашно. Поставя се маята, солта и захарта. С около 400 мл хладка вода се замесва тесто и разделя на 6 части. Оформят се питки и поставят в тава. В центъра на всяка от тях се поставя по 1 цяло сурово яйце. Оставят се да втасат. Пекат се във фурна, загрята на 180 градуса в продължение на 30-40 минути докато добият златист цвят. Докато са горещи се намазват с олио. И се раздават на децата за Великден.

Чорбичка от главичка

Необходими продукти:

  • 1 агнешка главичка
  • зелената част на стрък пресен лук
  • 20 г масло
  • 1 с.л. брашно
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 2 стръкчета джоджен
  • 2 скилидка чесън
  • 2 с.л. оцет
  • 1 люта чушка, сушена

Начин на приготвяне:

Агнешката главичка се изкисва за една нощ в студена вода, за да се обезкърви. Слага се в чиста тенджера, залива се с 2 литра вода и посолява. Вари се 1 час. Изважда се и обезкостява. Месото се нарязва на дребно, а езикът и мозъкът - на филии. Бульонът се прецежда и запазва. В тенджерка се загрява масло. Перата пресен лук се нарязват на дребно и запържват за 30 секунди. Поръсва се с брашно и червен пипер и след 20 секунди се залива с 1 л прецеден бульон от варенето на главичката. Кипва се и подправя с дребно нарязан джоджен. Вари се пет минути. Слага се месото от главичката без езика и мозъка. В хаванче се счуква чесън с люта чушка. Сипват се оцет и една супена лъжица студена вода. При сервиране чорбата се подправя на вкус със заливката, а всяка порция се гарнира с парченца мозък и език.

Специална баница

Необходими продукти:

  • 400 г точени кори
  • 10 мариновани сушени домати
  • бялата част на 2 стръка праз
  • 1/2 кофичка кисело мляко - 200 г
  • 4 яйца
  • 50 г разтопено масло
  • 200 г кашкавал
  • 200 г овче сирене
  • 250 г замразен спанак
  • 2 с. л. олио

Начин на приготвяне:

Празът се нарязва на ситно и се запържва на тих огън в предварително загрятото олио за минута. След 2 минути към лука се добавя спанакът, разбърква се и се посолява. Оттегля се от котлона и се оставя да се охлади. В купа се разбиват яйца заедно с кисело мляко. Натрошава се сиренето и прибавя в сместа заедно с настърган кашкавал. Сушените домати се нарязват на ситно. Три листа от точените кори се поставят в обилно намазнена тава, намазват се добре с разтопено масло. Отгоре се разпределя спанакът с праз. Покрива се с три листа точени кори. Намасляват се, и поръсват със сушените домати. Слагат се още три кори и се намазняват с масло. Върху тях се разпределя сместа с яйца, сирене и кашкавал. Накрая баницата се покрива с още две кори, а по повърхността им се правят прорези. Баницата се намазва с разтопено масло. Пече се в умерено загрятя фурна на 180 градуса за 30 минути докато добие златист цвят. Покрива се с кърпа за 10 минути и тогава се реже и поднася.

Сирене по касапски

Необходими продукти:

  • 300 г сирене
  • 1 глава кромид лук
  • 3 с.л. олио
  • 1 ч.л. червен пипер
  • листа зелена салата за гарниране

Начин на приготвяне:

Лукът се нарязва на ситно. Сиренето се настъргва на едро ренде. Смесват се добре. Сиренето се полива с олиото и се поръсва с червения пипер. Сервира се върху зелена салата.

Още на zvezdev.com