0

Н ов православен храм ще освети на 30 август в павелбанското село Виден, където постоянно живеят 37 възрастни мъже и жени, старозагорският митрополит Киприан. Градежът на църквата е започнат през 2006 година.

Нов православен храм ще освети на 30 август в павелбанското село Виден, където постоянно живеят 37 възрастни мъже и жени, старозагорският митрополит Киприан. Градежът на църквата е започнат през 2006 година.

Проектът е подарен от казанлъшкия архитект Борис Георгиев, а иконостасът е дело на изкусния майстор – резбар Иван Бубев, разказва зам.-кметът на общината Йорданка Енева, която от няколко месеца е поела и функциите на кметски наместник за обезлюденото село.

За патрон на храма е избран свети Атанасий, който е бил патрон и строената през далечните 1851-1854 година селска черква. Тя обаче е попаднала в границите на язовир Копринка и на практика от 1962 година не действа. Храмът, който се славел с невероятната си акустика, резултат от вградените в каменните зидове глинени гърнета, е останал без покрив, оцеляла е обаче камбанарията, чиято камбана е била пренесена от свещеника Иван Тутов в Павел баня и сега ще бъде върната обратно във Виден. Опазени са и рисуваните в средата на ХІХ век икони, те са вече реставрирани и ще бъдат поставени за освещаването в новата църква.

Новият храм е изграден почти изцяло със средства на община Павел баня и лични дарения, сред най-големите ктитори е екскметът на курорта Станимир Радевски.

В нощта преди освещаването на църквата владиката ще отслужи молебен и сред останките на стария храм. За празника миряните подготвят курбан, вече са закупени две овце, които ще бъдат ритуално заклани, а всеки дошъл да запали свещичка ще получи купичка с горещата чорба.

До завиряването на язовир Копринка във Виден са живеели над 1 000 души, голямата част обаче са се преселили в Павел баня и близкото село Долно Сахране. От онези вече далечни години е останала недовършената сграда на някогашното специализирано логопедично училище, което е закрито и не действа, но имотът не може да бъде нито продаван, нито да се променя предназначението му, обяснява още Йорданка Енева.