О ткакто доматите са пристигнали в Стария свят и народът е започнал да готви с тях, сякаш месото се е влюбило в този непознат дотогава плод (ботанически е плод, а не зеленчук) от Америка. Буквално де що има месо, все му слагали домати. И така до ден днешен. А както знаем, доматите са от най-полезните за човешкия организъм растения. Ето няколко чудесни идеи от receptite.com.
Кюфтета в сос
Необходими продукти:
За кюфтетата:
- 500 г смляно месо
- 1 филия (75 г) бял хляб
- 1/2 ч.ч. (100 мл) прясно мляко
- 1 яйце
- 1 глава (50 г) кромид лук
- 1/3 ч.ч. (60-70 г) растително масло
- 5 с.л. (50 г) брашно
- черен пипер
- магданоз
- сол
За соса:
- 2 глави (100 г) кромид лук
- 3 с.л. (30 г) брашно
- 4-5 (300 г) домати
- 1/4 ч.ч. (50 мл) растително масло
- сол
- черен пипер
- магданоз
- чесън
Начин на приготвяне:
За кюфтетата месото се омесва със ситно нарязания лук, натопения в млякото хляб, яйцето, нарязания на дребно магданоз, черен пипер и сол на вкус. От сместа, след като престои 1 час, се оформят еднакви по големина кюфтета. Овалват се в брашното и се изпържват в сгорещената мазнина. Поставят се в затоплен съд и се похлупват, за да се запазят топли до поднасянето им. Вместо да се пържат кюфтетата могат да се опекат на фурна в тавичка, намазана обилно с мазнина.
За соса лукът, нарязан на дребно, се задушава в мазнината до омекване, след което се прибавят доматите, настъргани на ренде. Когато се изпари водата от доматите, се прибавя брашното и се запържва леко. След това се налива по малко студена вода, докато се получи рядък сос. Сосът се посолява и се оставя да ври на тих огън, докато се сгъсти, колкото е необходимо. Преди свалянето му от огъня се подправя на вкус с черен пипер, счукан чесън и ситно нарязан магданоз. При поднасянето на ястието, кюфтетата се заливат със соса.
Дробчета по селски
Необходими продукти:
- 500 г пилешки дробчета
- 2-3 глави лук
- 2-3 чушки
- 2-3. моркова
- 2-3 домата
- 5-6 скилидки чесън
- олио
- чубрица
- магданоз
- брашно
- 1 ч.ч. вино
- сол
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Дробчетата се измиват и се подсушават. Овалват се в брашно и се слагат в добре намазнена с олио тава. Поставят се в загрята на 250 С фурна и се запичат, докато се нарежат зеленчуците. Лукът се нарязва на полумесеци, морковите на кръгчета, чушките на ивички, а доматите се настъргват. Изважда се тавата с дробчетата, отгоре се слагат всички зеленчуци, подправя се със сол, черен пипер и чубрица, налива се една чаша вино и една чаша вода и се слага отново във фурната. Пече се 30-40 минути. Поднася се поръсено с нарязан пресен магданоз.
Месо в сос на тиган
Необходими продукти:
- 1,2 кг пилешко или свинско месо
За панировката:
- 100 г брашно
- 1 ч.л. сол
- 2 равни ч.л. черен пипер
За соса:
- 2 големи глави лук
- 2 скилидки чесън
- 500 г домати от консерва, нарязани
- 300 мл сухо бяло вино или бульон
- 2 с.л. босилек, на ситно
- 2 с.л. магданоз, на ситно
- сол
- черен пипер
- мазнина за пържене
Начин на приготвяне:
Месото се нарязва на хапки, измива се и се подсушава. Смесват се брашното, солта и черният пипер, и месото се овалва в тази смес. Изпържва се по около 4-5 минути от всяка страна и се слага на топло. В същия тиган се слага лукът, нарязан на пръстени, и се задушава около 10 минути. Добавят се нарязаните на ситно скилидки чесън и се запържват за кратко. Слагат се доматите и виното (бульонът), подправят се с черен пипер и сол, добавя се босилекът. Месото се връща в соса, слага се капак и се оставя да къкри около час на слаб огън. Накрая се поръсва с магданоз и се сервира с хрупкав хляб и зелена салата.
Лучена яхния с пиле
Необходими продукти:
- 1 кг пилешко месо
- 1/3 ч.ч. мазнина
- 800 г кромид лук или праз лук
- 1 ч.л. брашно
- 2 с.л. доматено пюре
- 500 г стерилизирани или пресни домати
- 1 ч.л. червен пипер
- 1 клонче чубрица, може и стрита
- 1/2 ч.ч. вино
- 10 г масло
- 2 дафинови листа
- магданоз
- сол, черен пипер
Начин на приготвяне:
Месото се нарязва на хапки, запържва се леко в мазнина и се изважда. В същата мазнина се запържва нарязания на ситно лук (праз). Прибавят се разреденото с малко вода доматено пюре и червения пипер. Връща се запърженото месо. Слагат се останалите подправки без магданоза, малко топла вода и виното. Ястието къкри почти до готовност, тогава се прибавят доматите и леко запеченото брашно, което се размива предварително със сос от гозбата. Преди да се свали гозбата от котлона, се пуска бучката масло и се поръсва с магданоза.