0

Т ях няма да ги видите по телевизията или да ги чуете по радиото. Въпреки това те имат хиляди фенове, които попиват всяка тяхна дума или жест. Наричат ги инфлуенсъри (популярни хора, влияещи на аудиторията в мрежата), влогъри (споделящи авторско видеосъдържание), както и новите звезди на България. Подвизават се в платформи за видеосподеляне и социални мрежи. Интересно е, че в последно време посегнаха към хляба на певци, писатели и актьори, защото взеха да се изявяват и в тази ниша доста успешно.

Платформата за видеосподеляне Ю Тюб (Youtube) и социалните мрежи дават необятно поле за изява. Те се оказаха обаче златна мина за получаване на доходи само заради това, че си популярен в мрежата и можеш да влияеш на голяма част от хората в нея. Тези люде най-общо наричаме инфлуенсъри. Често те са по-известни сред обществото дори и от някои актьори, певци, политици и т.н. Един от тях е Денислав Димчев, или както го наричат приятелите и феновете – Дени. През 2018 година той записа първата си песен и беше номиниран в категорията за “Дебют на годината” на годишните музикални награди на БГ радио, а в момента има и над 5 милиона гледания. “Писна ми” пък е вторият ми сингъл, който пожъна огромен успех и достигна до първо място в класациите на най-голямата платформа за видеосподеляне през 2020 година”, споделя неуморният талант.

През 2021 пък прави кавър на песента на Милко Калайджиев “За да те забравя”. Издава и третия си сингъл “Право в десетката”, в който разказва за много тежка раздяла. „Смятам да започна да се занимавам още по-сериозно с музика и създаването на филмови поредици. Затова очаквайте още много нови музикални проекти, концерти и събития от мен, както и всякакви други изненади. Ще продължавам да развивам канала си и другите си социални мрежи като Тик-Ток и Инстаграм“, зарича се Димчев.

22-годишният Денислав създава своя канал в Youtube през 2017 година, две години преди да завърши 91-ва немска езикова гимназия. Той се казва The Boxing Antelope. В продължение на една година всяка събота сутрин той качва по едно видео. Минималният брой гледания в началото не го демотивират и той не се отказва.

“Започнах от нулата. Не разбирах нито от снимане, нито от обработка и трябваше сам да се науча чрез различни уроци, които намирах в интернет. С всеки един проект и всяко видео успявах да науча нещо ново, дори в един момент работех като монтажист на сватби в едно фотостудио. Най-любимата ми част от снимачния процес обаче е, когато приключим всички сцени и мога на спокойствие да разгледам заснетите кадри”, споделя пред „Телеграф“ Димчев.

От малък той се занимава с театър, пеене, танци и по-специфично с музикален театър. Мечтае да продължи да се развива в тази сфера и някой ден да си отвори собствена маркетингова агенция или продуцентска къща.

Първият огромен успех на Денислав идва през лятото на 2018 година, когато пуска поредицата “Момичета срещу Момчета”. Видеото събира над 1 милион гледания. Въпреки хилядите си фенове младият инфлуенсър не се смята за популярен. Радва се, че може да забавлява хората с видеата си, да ги кара да съпреживяват историите заедно с него.

Денислав Димчев е и един от създателите на уеб сериала „Кървава Луна“. Участва в него като режисьор и актьор. Лентата е със свръхестествени елементи. Нещо, което вълнува младата звезда от социалните мрежи от най-ранна детска възраст.

Денислав Димчев има хиляди фенове

 Денислав Димчев има хиляди фенове
Facebook

Дени разказва, че винаги е искал да участва в подобен проект, но за жалост такъв тип продукции не се снимат в България. Той обаче решава да сподели идеята с приятелите си и минисериалът става реалност, а ролите сами се запълват.

“Първоначално идеята ми беше през месец октомври да заснема поредица от страшни видеа с хелоуинска тематика за моя Ю тюб канал. После, когато към каста се присъединиха моята много добра приятелка Ива Мандичева и нашият оператор Билян Жеков, проектът стана много по-сериозен. Искахме да представим една малко по-различна история, изпълнена с приключения, любов, драма и, разбира се, свръхестествени същества. В момента “Кървава Луна” е най-гледаният (над 1,5 милиона гледания на епизод) и най-успешният български уеб сериал, правен някога”, хвали се младежът и допълва, че се е чувствал щастлив и мотивиран и в двете си роли – на главен персонаж и на режисьор.

„Проклятието” е вторият уеб сериал, който създадох. Публикувах първите 4 епизода през октомври 2021 година, а поради огромния интерес към поредицата (над 700 хиляди гледания на епизод) до няколко месеца очаквам да започнем работа и върху продължението. Сериалът отново е на хорър тематика, като този път се фокусираме върху разследването на серийни убийства, като замесваме и свръхестествения елемент на проклятие, предавано от поколение на поколение. Кастът е уникален и всички са наистина талантливи. Въпреки страшната тематика в “Проклятието” се заплитат типични кавги между братя и сестри, найдобри приятели, както и много комедийни елементи“, преразказва сюжета Димчев.

Доста фенове има и Йордан Гергов, който стана легенда в мрежата с кавъра на големия хит на сръбската фолклегенда Цеца Величкович - „Кукавица“, която той нарича гавърверсия (от гавра). Звездата на Данчо изгря в началото на пандемията от коронавирус у нас.

„Доколкото си спомням, бяха минали 10 дни от първия тотален локдаун, когато една сутрин се събудих в интересно настроение, пуснах си инструментала на Цеца... и останалото е история. За една нощ станах звезда! При това, без да преспя с някого. Влязох във всевъзможни класации с хита „Карантина“, родата ме гледаше по телевизията и благодарение на моята неочаквана популярност се сети, че съществувам. Обожавам иронията като средство във всички сфери на живота и точно същата ирония ме подтикна да избухна с тази карантинна песен. Звучах от всички коли и автобуси, по няколко радиостанции ме излъчваха, една от най-големите телевизии ми отдели толкова много ефирно време, беше чудо. И като всяко чудо – ами... за три дни“, разказа историята на музикалния си пробив Гергов.

Орфеят текстописец Йордан Гергов

 Орфеят текстописец Йордан Гергов
Facebook

Опитал веднъж от вкуса на славата, той прави кавър и на песента „Шушана“. Споделя обаче, че няма амбиции да прави трилогии. Осъзнава, че гениалните неща се раждат веднъж, после нямат повтаряне. „Нека да оставим този уникален шедьовър, който моята скромна особа сътвори, да остане като паметник в историята на интернета“, призовава той.

Младият текстописец, който скоро ще навлезе в Христовата възраст, споделя още, че харесва всичките си недостатъци и с удоволствие повтаря грешките си, защото животът си е негов и може да си прави каквото иска. „Когато той ми дава лимони, си правя огромна кана лимонада и пия с наслада. Не плащам данък обществено мнение и се научих да съм готин с готините и пълна гад с гаднярите, защото, когато си добър с нечестните, обикновено си лош и за себе си“, споделя своята житейска философия Данчо. Казва, че не пие, не пуши, но е осъждан несправедливо за някои от текстовете си. „Но никога не съм се навеждал и не съм целувал задници, за да се издигна в професионалните си търсения. Силно ме любят и мразят, по ботевски. За някои съм слънце, но за други – категоричен слънчев удар“, заявява с усмивка Гергов. Tекстописецът твърди, че предпочита да пише за хора, а не за звезди. За това го открила певицата Ирина Флорин. Казва, че би направил добра кариера, ако имаше поп музика у нас. Писал е текстове за едни от най-известните попфолк звезди у нас - Нелина, Райна, Тони Стораро, Кондьо, Пепа, ДесиСлава, Борис Дали. Има страхотни приятелства с Джина Стоева, Теодора, Ваня.

Популярните влогъри Стела Павлова и Илиян Сандев, по-известен като Баце Sandeff, също се пробваха в музикалния бизнес с общи песни. Точно преди седмица пък Илиян пусна първия си самостоятелен сингъл - „Сираче“. За два дни той събра над 100 000 гледания в Youtube.

Мъци прави пародии на хитове и пише романи

Мартин Светославов-Мъци е един от най-популярните ютюбъри у нас. В 12-и клас той започва да качва своите видеа в най-голямата платформа за видеосподеляне. Избира за име на канала си Мъци заради прякора си, който получава години по-рано. Популярността му расте и хората започват да кръщават котките си Мъци вместо Маци. Едни от най-гледаните му видеа са пародии на песни – „Трепни“ на Цеца, „Деспасито“, както и парче на Тони Стораро и Фики. „Имаше тогава една вълна в българския Youtube, такъв тренд. Той отшумя“, обясни той.

Мартин Светославов - Мъци раздава автографи по време на премиера на своя книга

 Мартин Светославов - Мъци раздава автографи по време на премиера на своя книга
Facebook

Сега видеата му са предимно реакции на предавания и филми. Мъци вече има три книги. Втората му издадена книга се казва „Чифт“. Любопитно е, че тя е написана преди първата. Завършва я на 16 години през 2013-а. Издадена е миналата година, като се е наложило да я пренапише няколко пъти. „Харесваше ми и все още ми харесва. Сядам и пиша. Чувствам се в свои води в сравнение с правенето на пародии на песни. Въпреки че писането много ме измъчва, така да кажем, защото последната ми книга е военен роман, казва се "Армия". И в нея има много екшъни, много убийства, много тежки моменти. Докато я писах, това доста ме напрягаше. Но това ми е страст – да измислям сюжети. Това е нещо, което ми харесва“, каза още Мартин Светославов. Първата му книга „Лисица“ пък разказва историята на канала му в Youtube. Мъци обаче смята, че дори и най-популярните лица от социалните мрежи не могат да върнат младите хора към четенето.

Мартин Светославов  -Мъци

 Мартин Светославов  -Мъци
Личен архив