0

С викнали сме да поднасяме кашкавала като мезе или да го слагаме на запечени сандвичи. Той обаче предлага доста повече възможности – от добре познатия паниран кашкавал, през кашкавалени кюфтета, до кашкавалено руло. Ето няколко чудесни идеи какво можем да направим за сутрешна и следобедна закуска или уикенд хапване с кашкавал, забелязани на matekitchen.com. Можем да ползваме както чудесния наш кашкавал, така и идващ от по-западни места, като сирената гауда, ементал и прочие.

На плоча Продукти: 200 г кашкавал; 4 чери домати; 1 морков; 300 г микс салати зелени; балсамов оцет на вкус; зехтин на вкус; сол на вкус; Приготвяне: Нарежете кашкавала на плочки с 1,5 см дебелина. Завийте ги в опаковъчно фолио и ги приберете в камерата на хладилника, за да стегнат, докато приготвяте салатата. Сложете микса от зелени салати в купа. Обелете моркова и с белачката за картофи нарежете тънки ленти от него. Разпределете ги върху марулята, овкусете със сол, зехтин и балсамов оцет и разбъркайте. Разпределете отгоре нарязаните на половинки чери доматчета, разбъркайте още веднъж и оставете салатата встрани. Загрейте тиган с незалепващо покритие на висока температура. Извадете кашкавала от камерата непосредствено преди да го сложите в тигана. Оставете го за няколко минути, колкото да се разтопи леко и да придобие приятен червен загар. Обърнете кашкавала да се запече и от другата страна. Поднесете го веднага със салатата. Съвет: Плочката кашкавал трябва да е с дебелина максимум 1,5 см. Преди да я сложите в тигана, я завийте в опаковъчно фолио и я приберете в камерата на хладилника за поне 15 минути. Кашкавалът се стяга от студа и когато го сложите в нагорещения тиган, се получава температурен шок. От него той се разтапя отвън, като в същото време запазва своята цялост и не се разтича. Трябват му по 2-3 минути от всяка страна, колкото да придобие хубав червен загар, но не и да се получава хрупкав слой. После го прехвърляте в чиния и хапвате веднага, докато е още топъл. Можете да го сервирате като предястие със сладко от горски плодове. С чаша вино е истинска наслада.

Пане Продукти: 600 г кашкавал; 200 мл хладка вода; 100 г брашно; 100 г галета; 2 яйца; 100 мл олио; Приготвяне: За да ви се получи панираният кашкавал, го нарежете на филии с дебелина 2 см и ги сложете в камерата на хладилника за 10-15 минути. През това време разбийте яйцата в дълбока чиния. Загрейте мазнината в тиган. Извадете кашкавала от камерата непосредствено преди да го изпържите. Потопете всяко парче в хладка вода, после в брашно, след това в яйце, галета и накрая отново в яйце. Пуснете в олиото и след като се зачерви, обърнете и изпържете от другата страна. Извадете кашкавала от мазнината и го поставете върху чиния, покрита с кухненска хартия, за да се отцеди. Поднесете го топъл, със зеленчуци според сезона. Съвет: За да получите стегнато парче паниран кашкавал, го сложете в камерата на хладилника за поне десетина минути. Извадете го непосредствено преди да го приготвите. Когато го оваляте в панировката и го пуснете в нагорещената мазнина, се получава температурен шок и кашкавалът не се разтича, а запазва формата си. Пържете кашкавала на маслена баня до златисто, не повече. Ако го препържите, престоят в камерата ще е безсмислен, защото кашкавалът ще омекне и ще се разтече. Важно условие е да ползвате качествен, твърд кашкавал. Така значително ще се улесните в приготвянето на това иначе простичко ястие. Като спазвате трика със замразяването, можете да си направите както цяло парче паниран кашкавал, така и панирани хапки. Добър апетит!

Настърган на фурна Продукти: 400 г кашкавал; 2 ч.ч. прясно мляко; 30 г масло; 4 яйца; 1 к.ч. брашно; сол на вкус; черен пипер на вкус; Приготвяне: В купа разбийте с миксер яйцата, млякото и брашното. Трябва да се получи гладка, хомогенна смес. Добавете към нея настъргания на едро ренде кашкавал, сол и черен пипер и разбъркайте. Разтопете маслото и го разнесете по дъното на тавата, в която ще печете кашкавала. Изсипете сместа и печете на 200 градуса докато ястието започне да се зачервява. Щом се изпече, го извадете, нарежете го на порции и го поднесете веднага с гарнитура според сезона. Съвет: Ако поднесете с настъргания кашкавал на фурна салата или туршия, той става основно ястие. Ако сложите няколко препечени филийки и чай/кафе/айрян или друга сутрешна напитка, става закуска. Внимавайте със солта! Кашкавалът обикновено е доста солен и на сместа не й трябва много-много допълнителна сол. Опитайте го, преди да започнете да го стържете, за да сте сигурни, че няма да пресолите ястието.

Руло с шунка и крема сирене Продукти: 300 г кашкавал; 3 парчета шунка; 1 пакет крема сирене; 1 стрък пресен лук; 30 г маслини; Приготвяне: Настържете кашкавала и го разпределете равномерно върху правоъгълна тава, покрита с алуминиево фолио. Сложете го в загрята фурна колкото да се разтопи и да се получи плътен блат. През това време нарежете лука на ситно. Преместете листа фолио с разтопения кашкавал върху работната повърхност и подредете в единия край по дължина парчетата шунка. Намажете ги със сиренето, разпределете лука и маслините и навийте стегнато руло с помощта на фолиото. Оставете го на студено, за да стегнат кашкавалът и плънката. Съвет: По този метод може да направите и кашкавалени купички. Кашкавалът обаче трябва да се разтопи една идея повече, докато започне да се зачервява. Купичките трябва да са твърди и стабилни. Щом се зачерви, изваждате го от фурната, изчаквате да се охлади леко и да стегне и го обръщате върху купичка с желания размер и форма. Пристискате добре с ръце, за да заеме формата й и прибирате в хладилника за десетина минути, за да стегне напълно. След това вадите, купичката, обръщате върху чиния и кашкавалената формичка сама се изплъзва. Можете да я напълните с пържени гъби с месо или каквото друго пожелаете, стига да не е с течна консистенция.