0

У спехът за изкореняване на африканската чума по свинете се състои единствено и само в общи и синхронизирани действия на всички държави в света.

Успехът за изкореняване на африканската чума по свинете се състои единствено и само в общи и синхронизирани действия на всички държави в света.

Това обяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева в първия ден на световното изложение за храни в Берлин „Зелена седмица” по време на форума на високо равнище „Бъдещето на световното производство на свинско месо под заплахата от африканска чума по свинете”.
Китай
Една четвърт от популацията на свинете в света е загубена заради АЧС, каза Моник Елоя, ген. директор на Световната организация по здравеопазване по животните (OIE). Китай засега е най-потърпевш, като там от 162 огнища са убити близо 1 млн. прасета само за 2019 г., каза представителят на Поднебесната империя Ван Го Мин.


Представителят на Япония разказа, че до този момент са успели да не я допуснат на острова. Там използват обучени кучета, които разпознават вируса. Такива кучета посрещат пътниците от самолетите в Берлин, видя Телеграф. Северна Америка е без зараза, но в Канада работят по създаване на ваксина. Стана ясно, че през 70-те години няколко южноамерикански страни, включително и Куба, са били силно потърпевши от АЧС. Основните преносители са били влизащи пътници от Испания, която вирусът е поразил първа в ЕС, според журналистически разследвания.
Огради и хора
Няма спасение от АЧС, въпрос на време е вирусът да превземе планетата. И никакви огради няма да го спрат, защото основните преносители са хората. Това заяви Сергей Данклер. главен ветеринар на Русия – държава, силно пострадала от вируса. Той призова страните за въвеждане на строги правила (виж карето, б.а.) Трябва да приемем утвърдени единни стандарти за по-високи мерки за биосигурност в свинекомплексите, както и нови правила за обезщетения и репопулация. Целта е да  елиминираме спекулацията около цената на свинското месо и да направим финансово отговорни стопаните, каза българският министър Десислава Танева. Тя изтъкна, че е нужно да бъдат разграничени последствията при домашната свиня и при дивите свине. Танева цитира статистика, според която към 2019 г. у нас са регистрирани 49 огнища при домашни свине. Въпреки това обаче в страната ни все още има силно развито свиневъдство, според нея. Тя уточни, че от 2018 г. до сега е засегнато 15 % от поголовието на свинете-майки в индустриалните ферми в България. Намалението на поголовието увеличава цените на свинското месо навсякъде и носи щети за всеки данъкоплатец в общността. Това води до силен инвестиционен натиск в сектор свиневъдство”, поясни министър Танева.
Вътрешна граница
Ако една страна е засегната от чума 3 години, тя изпада в изключително рискова ситуация. В същото време остава задължението за компенсация от данъците на европейския бюджет. Рисковете от пренасяне на болестта са свързани с преноса на храна, в същото време няма вътрешни граници, проблем е, когато проверяваш багажа на туристите. Това са детайли, които следва да се изчистят, за да може всички мерки, които трябва да се вземат за профилактика, превенция и борба с АЧС да могат безпрепятствено да бъдат прилагани. Сега, когато има 3- километрова зона около огнище, можеш да спреш достъпа до коли и хора, но не можеш да направиш това на вътрешна граница в ЕС”, каза още тя.

Затвориха Руската палата заради нелегални наденици

Руската палата, която е с най-голяма площ на изложението за храни Зелена седмица в Берлин беше затворена за около час, видя „Телеграф”.
Хората бяха изкарани с предупреждения за техническа опасност. По-късно самият главен ветеринар на Русия Сергей Данклер даде обяснения в речта си по време на световния форум за африканската чума по свинете. Хората са основни преносители ни вируса и никоя страна не е застрахована. Затова трябва да има строги мерки за защита. Днес бе затворена Руската палата за това, че немските власти са установили нелегален внос на свинско месо. Казах, че щом като е така, виновните трябва да си понесат наказанието в немски затвор, заяви Данклер. След форума той потвърди думите си пред български журналисти. По-късно изтече информация, че месото са били руски наденици, а вносът на свинско от Русия е забранен, заради АЧС в страната.