0

С топли се. Съблякохме якетата. Разхождаме се по къс ръкав и маска (на брадата). Ей го и лятото. Още е само като заявка (предвид априлския сняг), но всеки момент ще се появи. И когато дойде, замирисва на какво? Стига де, не е това, за което се сещате веднага. Замирисва на прекрасното, синьо море!

Стопли се. Съблякохме якетата. Разхождаме се по къс ръкав и маска (на брадата). Ей го и лятото. Още е само като заявка (предвид априлския сняг), но всеки момент ще се появи. И когато дойде, замирисва на какво? Стига де, не е това, за което се сещате веднага. Замирисва на прекрасното, синьо море!

Ами, короната? Онова вирусче, дето се бута навсякъде, как ще го синхронизираме с лятната почивка? Не бойте се, гърците са го измислили. Коронавирусът не вирее на плажа, казаха учените от Елада. Топлият пясък и морската вода не разпространяват коронавируса, съобщиха гръцки и испански учени. Патогенът не оцелявал в пясъка, както и в морската вода.

Това е добрата новина. Обаче има едно подробност, спазването на дистанция е най-важното правило, с което летовниците ще трябва да се съобразяват на плажа през новия сезон, който апропо ще е само два месеца (евентуално). Тоест между полегналите на хавлия тела трябва да има поне 1,5 м. И схемата г@з до г@з, която се практикува у нас, от как свят светува, няма да е приложима.

Мнозина се точат за гръцките плажове. Може и да се класират, ако си извадят здравен паспорт. Тези, които си останат у нас обаче мисля, че ще са мнозинство. И ако Гърция има 14 880 км брегова ивица, нашата е само 354 км (ама пък Монако е само с 4 км, пада им се на баровците). Да видим и съотношението сухоземна площ – бряг. 92.8% за съседите, 16.4% за нас. Изводът е само един, ако ще плажуваме на родното Черноморие (както ни призоваха), може да се окаже, че морето само го миришем. В буквалния и преносния смисъл.

Сега, да ви кажа, Пантелей пътник, освен на рейс се е возил и на рибарска лодка. Да го кажем направо, Панто си е морски човек с временно пребиваване в столицата. Няма по-прекрасно от нашето си море. То ще е винаги в неговото сърце и крачето му няма да стъпи на чуждоземен плаж (е, Карибите може и да е изключение, примерно). Как ще се получи с тазгодишното плажуване обаче все още е мистерия. Още повече, че хотелиери и ресторантьори също се чешат по главите, как да се съобразят с изискванията, които все пак, да не си кривим душата, са за наша сигурност. Ама и те са се стиснали за чадъри и шезлонги. Вярно, че захлебват през лятото, а зимата са на хоум офис, но малко гъвкавост и креативност няма да навреди. Всички търпят загуби, въпросът е, как да се намалят. Щото короната се вихри и в Русия, и е малко вероятно тълпи руснаци да се цамбуркат това лято на Златните, на Слънчака и на други места.

В заключение: Слънчевите ултравиолетови лъчи и високата температура, до която се нагрява пясъкът, могат да унищожат лошия патоген. Ура! Дори и само да дишаме йодните пари пак е здравословно. Панто ще си ходи във Варна, вие му мислете. Лошото е само, че на любимото му закътано плажче досега се събираха двайсетина души, сега трябва да са десет, а може би пет (изключая нудистите, които пълзят по скалите). Дано не се стигне до ръкопашен бой. Хайде, със здраве!