0

П ривет, мили братя и сестри от градския транспорт! Искам да ви кажа нещо: Аз, Пантелей пътник няма да ходя на море в Гърция. Не съм ходила и не искам да ходя. Знам, че това не ви интересува и не ви влиза в работата, но пък що да не си го кажа? Сега всеки си излива, каквото му е на сърце във Фейса.

Привет, мили братя и сестри от градския транспорт! Искам да ви кажа нещо: Аз, Пантелей пътник няма да ходя на море в Гърция. Не съм ходила и не искам да ходя. Знам, че това не ви интересува и не ви влиза в работата, но пък що да не си го кажа? Сега всеки си излива, каквото му е на сърце във Фейса.

А пък на тези, които искат да отидат, им желая (абсолютно искрено) да си прекарат много хубаво. Друг е въпросът, че не разбирам хората, готови да ръснат по 4 стотака за PCR, за да прескочат границата на „Кулата“. Обаче, демокрация е, имаш, даваш. Искаш да си на Бялото море, отиваш. Пантелей пътник е краен либерал, утопист-наивист и смята, че който иска да ходи на Халкидики, на Малдивите или на Марс и може да си го позволи, трябва да тръгне натам.

Но! Да поканиш в бТВ-то един „елински пропагандист“ (изразът е едно към едно от „Записките“ на Захари Стоянов) и той да обяснява 15 минути как Гърция успешно се справила с коронавируса и как никога не загърбила родните си туристи от вътрешността на страната (разбирай, вие вулгарите сте гола вода) ми дойде в повече. И се замислих, кое е вътрешността на южната ни съседка? Съотношението брегова ивица и обиколка на държавата в километри е 92,8%. Ами, че те си живеят на морето, по островите и по ръкавите. Сигурно става въпрос за онези от 7,2% гърци, които ходят на плаж по гръцките плажове (сметката и да е спекулативна е показателна).

Е да, (не мога да си изкривя душата) знаят как да обгрижват туристите, за да искат да ходят и да се връщат при тях. И да, ние не сме го усвоили това, защото още е живо балкантуристкото правило, че морският турист е чужденецът, който трябва да бъде издоен (дано някога да го забравим, защото иначе няма да ни се получи). Дори няма да споменавам бетонирането, което също е факт. Обаче, не съм съгласна, някой да ни чете морал и да ни дава акъл (гледайки ни отвисоко) с мотива, че не сте си науцили нацините за пецелене на пари от туризъм. А пък водещата да кима и да вика „тъй, тъй“ (дори и да е вярно).

Днес за пореден път отворих „Записките“ на Захари Стоянов. И всичко, което чета във встъпителната част е като някакво дежа вю след сто и петдесет години. Не говоря за въстанията (няма да задълбавам толкова). Искам само да кажа, че не е почтително (меко казано) да хвърляш националното знаме в храстите, но и не ставаш родолюбец с това, че си го метнал на гърба като пелерина. Който, както иска да го разбира! Хайде, със здраве! И хубаво лято (доколкото е възможно с тоя непрестанен дъжд)!