0

З емеделци и животновъди настояха режимът за разрешение за биене на сондажи за вода да бъде максимално облекчен.

Земеделци и животновъди настояха режимът за разрешение за биене на сондажи за вода да бъде максимално облекчен.

Причината е сушата, която заплашва овошки, зеленчуци, но и животни. Налага се да купуваме фуражи посред лято, за да храним животните. Паша няма, заяви Бойко Синапов от Обединени български животновъди. В момента отговорността за това е разхвърляна между няколко ведомства и това затруднява фермерите да снабдят стопанствата си с вода, от която имат огромна нужда.

Искането бе поставено единодушно на съвместен брифинг в Министерство на земеделието пред Десислава Танева от представители на няколко бранша животновъдство, овощарство, малинопроизводство и градинарство.

Дърветата са гладни и жадни, няма достатъчно вода тази година

образно обясни проблема Димитричка Търпанова от асоциацията на Добруджанските овощари. Според нея тази тенденция в Североизточна България ще се задълбочи и следващото лято. Тази година оцеляват само овошките, които имат възможност за капково напояване. А за да се направи такова, до стопанствата трябва да има източник на вода. За тази цел е необходимо бързо разрешение за сондаж. Земеделците дори не поставят въпроса за цената на такива сондажи, които в Добруджа по думи на местни производители могат да стигнат до 18 хил.лв.

Собствениците на стада са готови да бият сондажи за кладенци

не само за да поят стадата, но и за да оросяват пасищата. Купуваме люцерна, която заради по-ниските добиви повиши цената си. От 4 лв. на бала миналото лято вече е 8 лв. Пасищата са сухи, храна няма, обобщи Бойко Синапов.

Особено критична е ситуацията в Източните Родопи. В момента местим стадата с електропастир на различни терени, за да им осигурим някаква храна, разказа той. Проблемът обаче касае всички животни колеги и в сектора, допълни овцевъдът.

Проблемът в Източните Родопи не е отсега, а поне от 15 години, коментира пред Телеграф Благовеста Василиева от Дивата ферма, която се намира в района на Маджарово. Според нея, дори тази година има малко повече дъждове, отколкото предишните сезони. Тъй като фермата развива изцяло пасищно говедовъдство, за да осигурят храна за животните си, те от години ги транспортират всяко лято от Горно поле на Белмекен с камиони. Ние бяхме първите, които местехме стадото крави, тогава дори тези пасища не влизаха в допустимите слоеве, толкова отдавна беше, но за нас този начин беше единственото спасение, каза Василиева.

По думите й

вече няма свободни сочни пасища на Белмекен

заради бума на пасторално животновъдство. Ситуацията със сондажите и снабдяването с вода трябва да се реши на национално ниво, особено за Източните Родопи, където сонди трябва да се бият поне на 1500 метра, заради дълбоките подпочвени води. За доставяне на вода от реката за напояване на тревите са необходими милиони, според фермерката.

Заради Коронавируса

Питат Брюксел за опрощаване на заеми

България ще поиска нотификация от европейската комисия за опрощаване на кредити на фермерите, които заради коранавируса не могат да бъдат погасявани. Това обеща на животновъдите премиерът Бойко Борисов при среща с тях и ресорния министър Десислава Танева.

Подкрепа

По думите на премиера тези средства за погасяване на заемите, ще се получат чрез Министерски съвет и ще са в размер на на 56,5 милиона лева, когато Европейската комсия разреши. Мотивът за искането на България е

правителството да подкрепи сектора за подобряване на ликвидността на земеделските стопанства, които са отсрочили кредитите си и са в невъзможност да ги погасят в условията на пандемията от COVID 19.

Два процента

Междувременно до 16 октомври приемат заявления за отпускане на нисколихвени кредити за производството на пшеница, реколта 2021 г. , а крайната дата за изплащане на средствата е 21 декември 2020 г., съобщиха от ДФЗ. Тази година обаче лихвата е два пъти по-ниска от предишните сезони, подчертаха от Агрофонда. През настоящия прием лихвата е в размер на 2% вместо лихвените нива през предходните години от 4.5% - 3%

Предвидените средства са в размер на 15 млн. лв. Заемите са с годишна лихва в размер на 2%, но не по-малко от референтния лихвен процент, приложим към датата на сключване на договора за кредит.

Минерални торове

Всеки стопанин, който отговаря на изискванията, може да получи 250 лв. на хектар, (80 лв. на хектар за закупуване на минерални торове и 170 лв. на хектар за закупуване на семена). Максималният размер на всеки отпуснат кредит е до 300 000 лв.

Кредитните задължения се обезпечават чрез ипотека върху недвижимо имущество, особен залог върху машини и съоръжения, складови записи за вложено зърно на съхранение в публичните складове, залог на парична сума или банкова гаранция. Общата сума на обезпеченията следва да осигури покритие на кредита в размер на 135%.