0

П рипомняме си актрисите, които в кариерата си трябваше (някои дори повече от веднъж) да въплъщават образа на най-известната жена във Великобритания, а вероятно и на екрана.

Клеър Фой, “Короната“ (сезон 1-2)

Излязъл през 2016 г., сериалът на Netflix „Короната“ (The Crown) се превърна в голяма сензация - вероятно никой друг не е представял живота на британското кралско семейство на екрана в такъв мащаб и с такова внимание към детайлите. Според плановете на авторите на всеки два сезона нова актриса трябва да играе Елизабет II, а първата, получила тази чест, беше Клеър Фой, която не беше виждана в такива големи проекти преди. Именно "Короната" я направи голяма звезда и любимка на британците. Тя играе младата принцеса Елизабет - преди възкачването на трона и в първите години от управлението си. Когато дойде моментът да се раздели с героя, Клеър призна, че ще й е скучно, но в същото време каза, че да играе един герой в продължение на шест години не е най-приятната мисия за актьор.

Оливия Колман, „Короната“ (сезон 3-4)

След Клеър Фой на трона се „възкачи“ Оливия Колман. За разлика от предшественичката си, по времето, когато се присъедини към актьорския състав на „Короната“, тя вече беше успешна актриса с впечатляваща филмография и „Оскар“ за ролята си на друга кралица, Анна, във филма на Йоргос Лантимос „Фаворитката“. Това първо, а второ, огромният международен успех на първите два сезона на проекта натовари с допълнителна отговорност Оливия. Освен това актрисата призна, че е била нервна, че самата кралица може да види играта й и да бъде разочарована: „Когато играеш някой, който все още е жив, изпитваш голямо напрежение. Страхувам се, че хората гледат и не одобряват играта. Мисля си: о, Боже, ами ако кралица Елизабет II гледа сериала и ме види? Може би ще си помисли, че моята игра и разбиране за ролята са напълно погрешни. И накрая просто ще смени канала.“ Какво мисли кралицата за сериала не е известно, но публиката поздрави Колман топло.

Имелда Стонтън, „Короната“ (сезон 5-6)

Името на следващата изпълнителка на ролята на Елизабет II беше обявено от създателите на „Короната“ в началото на 2020 г. и това беше Имелда Стонтън, позната на публиката с ролята си на Долорес Ъмбридж в „Хари Потър“. След като беше одобрена за ролята, актрисата призна, че с удоволствие гледа сериала от първия сезон и се възхищава на работата на колегите си: „За мен е голяма чест да се присъединя към такъв творчески екип“. Стонтън играе Елизабет II в зряла възраст

Хелън Мирън, "Кралицата"

Титлата на главната британска филмова кралица без съмнение отива при Хелън Мирън. Заслугите й в тази област бяха признати от Американската филмова академия, която през 2007 г. присъди на Хелън „Оскар“ за най-добра актриса във филма „Кралицата“. Лентата разказва за трагичните събития от края на август и септември 1997 г., когато принцеса Даяна загина при автомобилна катастрофа в Париж. Хелън изигра кралицата в може би най-трудната фаза от нейното управление.

Няколко години по-късно Хелън отново пробва образа на Елизабет II - в театралната постановка "Публика", която беше успешно поставена по целия свят.

Фрея Уилсън, „Речта на краля“

Фрея Уилсън е една от най-младите изпълнителки на ролята на Елизабет II. Тя беше на 11, когато снимаше The King's Speech, дебютирайки. Лентата е посветена на живота на бащата на Елизабет II, крал Джордж VI (този, който не е трябвало да стане монарх, но се озовава начело на страната в един от най-трудните периоди в историята), но публиката си спомни и за бебето. След това Фрея се появи на големия екран само два пъти.

Сара Гадон, „Снежна приказка“

През 2014 г. британците направиха филм, базиран отчасти на реални събития. В нощта на 8 срещу 9 май 1945 г. младите сестри принцесите Елизабет и Маргарет наистина искат почивка от родителите си, за да отпразнуват Деня на победата с обикновените хора. Вярно е, че в действителност те са придружени от група от 16 души, включително бавачки и въоръжена охрана. И, разбира се, всичките им действия са строго регламентирани. И според сюжета на филма момичетата бягат от двореца само с двама офицери, успяват да влязат в много приключения, да се влюбят, да се забавляват и да нарушат всички възможни правила. Образът на тийнейджърката Елизабет на екрана е изигран от Сара Гадон.

Ема Томпсън, „Да разходиш кучетата“

Сериалът се състои от три сезона - всеки сериал е отделна кратка пиеса със собствен сюжет. Осмият епизод от първия сезон е посветен на истински инцидент, възникнал през 1982 г., когато безработният британец Майкъл Фейгън влиза в Бъкингамския дворец, минава свободно през коридорите и дори среща кралицата в нейните покои (алармата се включва, но никой от охранителите не вярва, че някой наистина е влязъл в сградата). Общо той прекарва около половин час в резиденцията на владетеля. В епизода Playhouse Ема Томпсън изигра кралицата в това затруднение.

Каролин Садовска, „Жените на Уиндзор“

Каролин Садовска е професионалният двойник на кралица Елизабет II. Актьорската й кариера беше краткотрайна и, както може да се очаква, тя получи същата роля във всички филмови произведения. Най-известният филм с нейно участие е телевизионният проект от 1992 г. „Жените на Уиндзор“. В центъра на сюжета е съдбата на две снахи на Елизабет II - принцеса Даяна и херцогиня Сара от

Жанет Чарлз, „Голо оръжие“

Друга "заслужена" кралица е актрисата Жанет Чарлз. Тя се превъплъщава на екрана като Елизабет II многократно, но почти няма други роли в кариерата си. „Голо оръжие“ разказва за ексцентричния лейтенант Дребин, който трябва да предотврати убийството на английската кралица Елизабет ІІ.

Джули Уолтърс, „Кралско корги“

От „Били Елиът“ през „Хари Потър“ до „Мама миа“ Джули Уолтърс е истинска перла в британската драма. Дотолкова, че през 2018 г. тя бе наградена с Ордена на Британската империя. През 2019 г. тя озвучи Елизабет II в анимационния филм „Кралско корги“ (The Royal Corgi), режисиран от Бен Стасен и Винсент Кестелут. Във филма с хумор проследяваме приключенията на любимото куче на английската кралица, което се превърна в истински символ на британското кралско семейство.