0

1. Неприятни миризми в тоалетната

Изсипете малко ароматизиран препарат в поставката, в която стои четката за миене на тоалетната, за да неутрализирате неприятните миризми. Периодично го сменяйте.

2. Плака и ръжда по приборите за хранене

Лимоновият сок може да помогне при ръжда и петна по приборите за хранене. Внимателно обработете лъжиците, ножовете и вилиците с половин лимон, оставете за известно време, след това изплакнете с течаща вода и избършете с чиста вълнена кърпа.

3. "Шумни" чекмеджета

Ако се дразните от скрибуцането, което издават чекмеджетата, когато се затварят, опитайте да нанесете тънък слой лепило върху горната вътрешна част на шкафа.

4. Универсален почистващ препарат

Смес от трапезен оцет и течност за миене на съдове е чудодейно средство, което ще ви помогне да се справите с почти всяка мръсотия в къщата. Такава емулсия ще ви позволи да спестите много от закупуването на специални домакински химикали.

5. Чисти прозорци

Миенето на прозорци е трудна и неприятна задача. Да се справите лесно при силно замърсени повърхности и да избегнете образуването на петна, ще ви помогне вода с нишесте. Разредете една супена лъжица нишесте в един литър вода и избършете повърхността на прозореца с получената емулсия. Избършете следите от мръсотията и нишестето с чиста влажна кърпа и подсушете.

6. Прах върху лакирани повърхности

Никога не бършете полирани и лакирани мебели с влажна кърпа. За ефективно справяне с мръсотията върху такива повърхности използвайте само суха фланела, плат или специални салфетки.

7. Запотени стъкла

Смес от глицерин и алкохол е може би най-ефективното средство срещу замъгляване/запотяване на стъклената повърхност. В допълнение такава емулсия ще помогне на прозорците да останат чисти за по-дълго време. Тази рецепта е особено актуална при очакване на студено време, а също така и в началото на отоплителния сезон, когато разреждаме миенето на прозорците и пускаме отоплителните уреди.

8. Грижа за кухненски кърпи

За да се изперат по-добре кърпите за чинии, накиснете ги в топла вода с оцет, преди да ги завъртите в пералнята.

9. Блестящи дръжки

Почиствайки дома, не забравяйте за дръжките на вратите. Върху тях се настаняват много бактерии, а петната и пръстовите отпечатъци развалят външния вид на стаята. Така че поне веднъж седмично бършете дръжките на вратите и шкафовете със специални кърпички или спиртен разтвор.

10. Почистване на мека мебел

Меката мебел като гъба абсорбира мръсотията и неприятните миризми. Налейте малко водка в пръскалка. Напръскайте повърхността на дивана с течността и я оставете да изсъхне. Такъв трик ще помогне за освежаване на мебелите и премахване на нежеланите миризми.

11. Почистване на килими

Килимите създават атмосфера на топлина и комфорт в къщата. Въпреки това, за да може килимът да издържи дълго време и да не загуби своята привлекателност, той се нуждае от подходяща грижа. Най-обикновена сода за хляб ще помогне за почистване на замърсяванията и премахване на миризмите. Поръсете я върху повърхността на килима, оставете за няколко часа и след това почистете добре с прахосмукачка.

12. Хромирани части

Не бързайте да изхвърляте изстисканото парче лимон. То може да послужи за почистване на хромираната санитария. Прокарайте резен лимон по повърхността на крановете, душ главата и маркуча за душ и те ще заблестят като нови.

13. Блестящи огледала

Вземете половин суров картоф, прокарайте го по повърхността на огледалото, изплакнете парцал с хладка вода и избършете. Това е най-лесният и достъпен начин за почистване на замърсявания и възстановяване на блясъка на всички огледала в къщата.