0

М айката е една. Веднъж завинаги. Не и в турските сериали, където майчинството е сред най-трудните роли. И винаги може да се докаже с ДНК-тест, че майката не е това, което е, а детето е сменено или откраднато в родилния дом.

Богатите също плачат... особено когато обеднеят.

 Богатите също плачат... особено когато обеднеят.

Ако сценаристите спазват правилата, майката си пада на късмета, когато омъжи дъщеря си. Особено ако е забрадена беднячка. Тогава тя получава шанс да се нанесе в господарската къща и да погребва трупове в двора, да ги изравя и мести, когато й скимне. Изобщо – въображението на сценаристите е безкрайно, а някои бележат връх в криминалистиката и затвърдяват опита и практиката си с още по-абсурдни и завъртяни сюжети. Но в сериала „Домът, в който си роден е твоята съдба“ място за мърдане няма. Досега никой никого не е заровил, ако не се брои погребението на сестрата на Мехди (Ибрахим Челиккол). Затова пък от самото начало сме наясно, че главната героиня Зейнеп (Демет Йоздемир) има не една, а две майки. И нарича и двете така. При това не броим свекървата, която също наричаше майко, за да не объркаме съвсем бройката.

Зейнеп като майка на Дилара (Кибрит).

 Зейнеп като майка на Дилара (Кибрит).

Бенал и Мехди и за двамата това е втори брак.

 Бенал и Мехди  и за двамата това е втори брак.

Избор

Двете майки на Зейнеп са Сакине (Зухал Генджер) и Нермин (Сенан Кара). Първата я е родила и сякаш иска да я накаже за това. Втората няма деца и е приела момиченцето, което кръвните родители са й продали с неписано споразумение, не само като своя дъщеря, но и като своя кауза. Нермин гледа в бъдещето и вижда наследничката си в адвокатска роба, омъжена за човек с нейния статус, който я уважава и не я излага в обществото. Свикнала с пороците на пияницата, на когото е родила три деца, Сакине, напротив, не иска по-различно бъдеще за дъщеря си от своето собствено. Тя е прислужвала в дома на богаташите и иска дъщеря й да не се простира по-далече от чергата си. Иска да е омъжена за подходящ мъж от квартала, за да се нанесе с отрепката, почернила младините й. Защото Сакине се е хванала като удавник за сламка за дъщерята, която носи нейната кръв. И не може да допусне тя да живее различно. Трябва да се покорява. Примирява. Да пълзи и скимти, ако бъде ударена. Да плаче над гроба на детето си. Изобщо – Сакине, не иска Зейнеп да има друга съдба. И макар че не харесва своята, егоизмът я тласка към това, да се съюзи с човека, от който дъщеря й се опитва да се еманципира и дистанцира. Сакине е майка, която не знае точно какво иска. Но в сериите дотук сме я чули да спомене само два или три пъти за другата дъщеря, от която се е отказала – първородната. И както ще разберем, ще съжалява за тази доброволна амнезия.

Баръш и Зейнеп с майката, която не одобрява тяхната връзка.

 Баръш и Зейнеп с майката, която не одобрява тяхната връзка.

Още една майка в сериала не се сеща, че е майка. За Джемиле бракът с Нух е втори. В началото на сериала разбираме, че тя също има дъщеря, но така и не я виждаме никога. Неусетно от сериала изчезна и друга героиня с претенции да е „супермайка“. Това беше майката на Мехди, която уж искаше да му уреди щастлив брак. Но внезапно сценаристите решиха да я представят, и то задочно, като себична жена, която е малтретирала сина си и не го е обичала, неясно защо. Тази сюжетна линия увисна във въздуха и никога повече няма да ни бъде напомняно за нея. 

Разлика

Още една майка е готова да мине през трупове, за да си осигури живота, за който е мечтала. Това е Бенал (Инджинур Севимил), която забременява, без да го е искала, но задържа детето само с една единствена цел – да задържи до себе си мъжа, който не я обича и не я иска в живота си. И който винаги е бил пределно откровен, че сексът не е основателна причина да бъдат заедно. Мехди се променя след раждането на дъщеря си, но както ще видим, не чак дотолкова, че да изкорени навиците си и да промени мисленето си. За него майката на детето му не е любима. Тя е утроба. И трябва да се съобразява напълно с неговата воля. Да е безлична и различна от онази, в която се влюби. 

Ако трябва да кажем честно, коя майка е еталон в сериала, това е Султан (Хюлия Дуяр). Тя е човекът, който посочва на дъщеря си Емине (Наз Гьоктан), че е тръгнала по грешен път. Но я подкрепя, когато сама осъзнава това. Султан – магазинерката, рискува в името на това, да осигури на дъщеря си шанс за нов живот. И въпреки че не би имала нищо против да я види щастливо омъжена, не повлиява на избора на дъщеря си и не настоява това да се случи на всяка цена. Затова с пълно основание и зрителско одобрение топ майката в сериала ще има основание да празнува. А ние ще се почерпим на нейната сватба.