0

Н яма турски сериал, в който да не се пие кафе. Млади и стари се наливат с горчивата напитка по всяко време на деня. За лошите героини е характерно, че никога не го приготвят. Те изискват от прислужничките или дъщерите, към които се отнасят като типичната мащеха от приказките, да им го сервират. И да е с повечко каймак. Да видим как става това.

Гарнитура

Първо правило при сервирането на кафето е да се поднесе с чаша вода. На чинийката може да сложите и някакви сладка или парченце локум, но това вече не е задължително и дори не е чак толкова препоръчително. Придържаме се към традиционната рецепта за кипване на кафето, при която се получава това, което турците наричат каймак. На първо място ви трябва джезве, защото никоя уважавана туркиня няма да ви свари турското кафе в кафеварка. Няма и да го прецеди. По утайката се гледа. 
Наскоро бе финалът на сериала „Прости ми”, чието повторение вървеше по „Диема фемили”. В него Селва, мащеха на Мюжгян и майка на Бурчин (в ролята: Йозге Мирзалъ), се опитваше да пробута Бурчин вместо Мюжгян за снаха в богато семейство. Почти пародиен е начинът, по който тя гледа на кафе на майката на Йълмаз (в ролята: Джан Арпаджъ). Взира се в чашата, прави устните си на кокоше дупе и авторитетно обяснява как вижда чернооко момиче, което ще завладее ума и сърцето на Йълмаз. Обаче бъдещата свекърва на Бурчин не зацепва и споменава съвсем друга девойка, тюхкайки се как досега не се е сетила за нея. 

Мерки

За да се получи кафето, което гърците представят за свое, ви е необходима филтрирана вода. Тя трябва да е студена. Чаша и половина вода за едно кафе е мерителната единица. Най-добре премерете течността с чашката, в която ще го сервирате. Ако ще слагате захар, сега е моментът, но ако не познавате навиците на гостите си, по-добре е да им го спестите. Сложете чаена лъжица кафе в джезвето. След 3-4 минути кафето, аха да започне да се надига, го отместете от котлона и оберете пяната. Разпределете я по чашите и пак върнете джезвето обратно. Изчаквате го да заври, сипвате до половина в чашите и пак на котлона. Така – 10-15 секунди.
Ето и още един вариант на прословутото турско кафе. И още нещо важно преди това – когато се поднася, се започва задължително от най-възрастната гостенка като знак за уважение. Освен това типична подправка за турското кафе е кардамонът. За българския вкус това е твърде ароматна съставка и много хора не могат да й свикнат. А ето и рецептата:
Мерките за 1 порция този път са малко различни: 1 супена лъжица кафе, смляно като за джезве, 1/2 с.л. захар, една чашка за кафе, пълна с вода. Слага се първо захарта, после кафето. Водата трябва да е със стайна температура. Включете котлона на ниска степен. Поставете джезвето и внимателно разбъркайте, докато кафето и захарта се разтворят. Спрете да разбърквате и изчакайте да забълбукат мехурчета. Когато кафето се надигне и устреми към ръба на джезвето, свалете го от котлона и сервирайте в същата чашка.