0

Д ори най-скараните с кухнята дами и господа използват една вещ – дъската за рязане. Някои се сещат за необходимостта от нея, когато повредят плота. Други ронят сълзи, кълцайки лук директно в тенджерата. А трети карат предимно на готови храни, но дори и те прибягват до добрата стара дървена дъска. Разбира се, има и по-модерни варианти, но след като изхабите ножа на стъклената, предпочитанията отново падат върху дървото. А то пък събира мръсотия и лоши миризми, така че е полезно да знаете как се премахват. Във всеки случай не правете като мен – бамбуковата дъска, пусната в съдомиялната, се разслои на части. Така се сдобих с миниатюрна дъсчица за рязане на мезета и няколко подложки. След което проучих как стоят нещата и бързам да споделя по-сполучливи варианти за обновяване на този неизменен домашен помощник.

Материал

Правилният метод на дезинфекция зависи от материала на дъската. Пластмасовите дъски за рязане се почистват лесно, но меките повърхности са склонни да приютяват бактерии в дълбоки драскотини с течение на времето. Здравите дървени дъски за рязане не се надраскват толкова лесно, намалявайки събирането на микроби, но както вече казах, не издържат на честа експлоатация в съдомиялна машина. Дори дъската да е по-издръжлива от моята, купена от магазин за левче, порестата повърхност на дървото ще се деформира и напука от високите температури.

И така, как да дезинфекцирате дървената повърхност с подръчни материали? Трябват ви:

пластмасова шпатула

спрей

бял (дестилиран) оцет

мека тъкан

водороден пероксид (прекис) - 3% концентрация

мека гъба

морска сол или сода за хляб

1 лимон

орехово или бадемово масло.

Техника

1. Използвайте пластмасова шпатула, за да изстържете остатъчната храна върху дъската за рязане и да я изхвърлите в кофата за боклук.

Ако сте използвали дъската за рязане за сурово месо, преместете чистите прибори по-далеч от мивката, за да предотвратите салмонела, E. coli и други микроскопични патогени, които могат да бъдат намерени върху дървена дъска за рязане.

След като мивката е чиста, изплакнете горната, долната и страничната част на дървената си дъска за рязане в чешмяна вода за няколко секунди, преди да я изсушите напълно на въздух. Избягвайте да потапяте дъската в мивка, пълна с вода. Мръсната течност може не само да проникне и деформира дървото, но и да прехвърли бактериите обратно на повърхността.

2. Напръскайте достатъчно бял оцет върху дъската, за да покриете всички открити повърхности. Оставете оцета да действа пет минути, след което го избършете с влажна кърпа.

Докато белият оцет е достатъчен за редовно почистване на вашата дървена дъска за рязане, разумно е да използвате по-мощен антибактериален метод, ако дъската често докосва сурова риба, домашни птици или други меса. Залейте горната част на дъската с водороден прекис. След това с помощта на чиста гъба разпределете течността равномерно отгоре, отдолу и отстрани. Оставете водородния прекис за 5-10 минути, след това изплакнете дъската под вода и я подсушете с чиста гъба.

3. За да отстраните дървената си дъска за рязане от упорити петна от домашни птици или остри миризми на храна като риба, чесън и лук, поръсете щедро с няколко супени лъжици едра морска сол или сода за хляб върху цялата повърхност на дъската. След това постепенно я изстържете с половин лимон, като изстискате сока, за да смесите солта или содата за хляб с лимонената киселина. Оставете сместа да престои върху дъската за 10 минути (или за една нощ, ако дъската ви е особено мухлясала), преди да избършете остатъците с влажна кърпа и да изсушите на въздух.

4. Обработката на вашата дървена дъска за рязане ще й помогне да издържи по-дълго. Започнете с потапяне на върха на мека кърпа в чаша ядливо орехово или бадемово масло (избягвайте растително или зехтин). Работете в посока на влакната на дървото, използвайте кърпа, за да изчистите маслото от горната, долната и страничните части на дъската.

Оставете маслото да се втвърди поне шест часа, преди да съхранявате дъската в зона с много въздух. Това ще предотврати растежа на бактерии, които се развиват във влажна среда. Извършван на тримесечие, този ритуал ще предотврати напукването на дървото и ще запази красотата и дълголетието на вашата дървена дъска за рязане.

Алтернативни методи

Ако дъската ви започне да мирише лошо, забъркайте гъста каша от вода и сода за хляб. Разстелете я върху дъската и оставете да престои така известно време. Изплакнете и подсушете дъската с кърпа.

Дървените дъски не трябва да се оставят дълго време във вода, защото се покриват с грозни петна. И въпреки че те не пречат на използването на дъската, вече няма да е възможно да я поставите на видно място. Затова просто разтрийте петното върху дъската с вазелин и го оставете за 12 часа. След като вазелинът се абсорбира, избършете остатъците и измийте дъската.

Друг ефективен начин за премахване на неприятната миризма е да покриете дъската с каша от настъргана ябълка или картоф. Оставете кашата за 10-15 минути и след това просто изплакнете с вода.

Малките дъски могат да се дезинфекцират в микровълновата печка. Методът обаче не е подходящ за тънка пластмаса. Не оставяйте дъската във фурната за повече от една минута. Можете предварително да избършете дъската със сапунена вода и лимон.

Не забравяйте да напените дъската с гъста пяна от сапун за пране, след като нарежете сурово месо върху нея. По-добре е незабавно да нанесете пяната и едва след това да измиете следите от кръв с вода. Избършете дъската веднага след рязане, за да предотвратите проникването на петна дълбоко в дървесните влакна.

В най-напредналите случаи ще трябва да се обърнете към механично почистване. Стоманената гъба всъщност премахва тънък слой дърво, почиствайки петното. Не бива да прибягвате до този метод твърде често.