0

„Свят за обичане“ е заглавието на новата книга на журналистката Лияна Панделиева. Премиерата е на 1 юни в литературния клуб „Перото“, съобщават организаторите.

Авторката представя истории от пътешествията си в страната и по света. Сред местата, които са намерили своите отражения на страниците на „Свят за обичане“, са Перу, Патагония и др.

„Първата книга, която написах във втори клас, ме хвърли в отчаяние. Толкова много неща исках да разкажа, а тя свърши за половин тетрадка с тесни и широки редове. И тогава се зачудих как се пише книга, която е дълга и интересна, защото дори това, което бях написала, изобщо не ми хареса. Тогава гледах на автори като Бернхард Гжимек, Джой Адамсън и Джон Хънтър като на пряка конкуренция. Проблемът беше, че те вече бяха посетили тези изключително вълнуващи, уникални, прекрасни места. Бяха се срещали с дивите животни, с дивите племена. И те действително можеха да разкажат нещо. Какво ми липсваше? Липсваха ми всички тези приключения, места и събития по света, които аз да мога да разкажа", разказа във Фейсбук Лияна Панделиева, която мнозина свързват с лозунга „45 години стигат“, който красеше плакатите на СДС в зората на демокрацията.

Тя е завършила публична реч, учила е и в САЩ, а магистърската си степен по съвременна политическа философия завършва в Англия. Специализирала е в Би Би Си и Ройтерс, а през годините е работила в Българската национална телевизия, Българското национално радио, „Монитор“ и др. Автор е и на книги като „Наръчник на секретарката“ и „Сигурност за децата в несигурния свят.