0

И ма едно общо правило в турските сериали - добрите герои ги правят на трътки. По разговорному. Отвличат ги, унижават ги, мачкат, правят им номера, слагат им приспивателно в чашата. И в повечето случаи има една зла мащеха, която трови живота на главната героиня, а тя пък поразително прилича на Пепеляшка. Само дето не умее да говори с животни, но това го има само в анимацията. Сериалът „Не пускай ръката ми“, който върви по „Диема фемили“, е напоен със сълзите на Азра - бедно девойче, което чак сладни от доброта. Мила и нежна, тя е наивна до степен на глупост и на моменти това има обратен ефект - вместо да буди симпатия, поведението й е доста отблъскващо.

Сериалът е съвременна версия на приказката за Пепеляшка, включително и в частта с мащехата, която не може да понася децата на мъжа си, но сюжетът е толкова инфантилен и така лъкатуши между едни и същи ситуации, че ако изключите телевизора и го включите на този филм след няколко седмици, нищо няма да сте изпуснали.

Пожар

След полунощ в приказката за Пепеляшка магията изчезва и каляската се превръща обратно в тиква. А принцът, който отначало е лигав лигльо, се превръща в отговорен млад мъж, който търпи капризите на скучната претендентка да стъпи в стъклената обувчица. И, разбира се, първата искра, която пламва между двамата по време на полет, ще разпали с два разменени куфара огън, който ще гори, колкото продуцентите и сценаристите преценят.

Премиерата на сериала „Не пускай ръката ми“ (Elimi birakma) е на 22 юли 2018 г., а в главните герои са турските филмови звезди Алина Боз и Алп Навруз, които се влюбват и разлюбват по няколко пъти на серия.

Режисьорът на филма Садула Селен е известен с успешните творби на "Дъщерите на Гюнеш" и "Двете лица на Истанбул". Той е подпомогнат от Хакан Инан и Аднан Гюлер в работата си. Има общо 59 епизода, разделени на 2 сезона (около 256 са епизодите в чуждестранните версии).

Както в повечето турски сериали, има и една баба, която е глътнала няколко шишета еликсир за младост - гладка, лъскава и опъната, но с посребрени коси и забрадка, за да се знае, че е възрастна. А бабата е в ролята на феята кръстница, която прави добрини с едно махване на пръчката. Тя е на страната на влюбените и ги закриля при всичките им премеждия и опити да ги разделят.

Разбира се, има и поука. А тя е, че с пари не може да се купи всичко.

Синан „Г-жа Фазилет и нейните дъщери”. Навруз изгради кариера в модния бизнес, сътрудничи с най-добрите модни къщи в Турция. Така Алп Навруз, който отначало поразително напомня на Синан от „Госпожа Фазилет и нейните дъщери“ (може би защото играе точно тази роля), изведнъж се превръща в човек, който осъзнава отговорностите и иска да бъде мъж, но добрата героиня непрекъснато поставя под въпрос мъжките му достойнства и го прави на глупак. Това е, защото иска да го предпази.

Герои

Образът на ревлата Азра е изпълнен със съдържание от 20-годишната филмова звезда Алина Боз - майка украинка, баща турчин. Като цяло визията й е на типична рускиня, макар че актрисата е само на седем години, когато семейството се премества в Истанбул.

Сумру Гюнеш (Долунай Сойсерет) е мащехата на Азра. Тя е амбициозна и коравосърдечна жена, която цени само парите в живота. Тя изоставя осиновената си дъщеря след смъртта на втория си съпруг, за да получи парите от застрахователната компания. Тя се опитва да уреди живота н дъщеря си Джансу и мечтае да я омъжи за богатия Дженк. Разбира се, принцът възприема Джансу само като приятелка, което още повече амбицира мащехата да реализира пъкления си любовен план.

Джансу Кара Явуз е полусестра на Азра. Тя е влюбена в Дженк от времето, в което е стояла права под масата, но той никога не отвръща на чувствата й. Джансу е готова на всичко, за да постигне своето. Ролята изиграва 26-годишната Джемре Гюмели, която прави своя екранен дебют през 2016 г. и още не може да се похвали с богата филмография.

Фериде Челен (Серай Гьозлер) e бабата на Дженк. Тя би трябвало да е 70-годишна жена, която кипи от енергия и сама управлява компанията на сина си, убит от недоброжелатели. Тя е смъртно болна, но понася стоически болката. Благодарение на нея Азра и Дженк започват джиджи-биджи.

Актьори и герои

Алина Боз - Азра Гюнеш

Алп Навруз - Дженк Челен

Хюсеин Авни Данял - Кемал Гюнеш

Долунай Сойсерет - Сумру Гюнеш

Серай Гьозлер - Фериде Челен

Батухан Екши - Тарък Йелкеннджи (1 сезон)

Джемре Гюмели - Джансу Кара Явуз (1 сезон)

Кенан Аджар - Кадир Каран (1 сезон)

Бурак Тамдоган - Азми Йелкенджи (1 сезон)

Чаала Демир - Дефне

Ебру Айкач - Серап Челен

Гьокче Янарда - Хюлия Акгюн

Ертугрул Постолу - Месут Акгюн (1 сезон)

Каган Улуджа - Бурхан Явуз (1 сезон)

Джемре Байсел - Мелис Челен (1 сезон)

Емре Бей - Арда Челен