0

И злишно е да казваме колко време жените, а все по-често и мъжете, прекарват в кухнята. В улисията покрай печката понякога не остават сили за общуване със семейството. Ето няколко кулинарни трика, които ще направят живота в кухнята малко по-лесен.

1. За да получите прозрачен месен бульон, достатъчно е да спуснете в него чиста (измита) черупка от яйца по време на готвене и да го варите до омекване. И задължително прецедете готовия бульон.

2. За да не потъмнеят настърганите сурови картофи, трябва да се разбъркат с малко мляко.

3. За да не потъмнее маслото по време на пържене, първо трябва леко да намажете тигана с растително масло.

4. Ако към каймата добавите еднакво ситно нарязан и леко запържен лук и малко сурови картофи, тогава кюфтетата ще се получат сочни и вкусни.

5. За да получите златиста коричка и да предотвратите изтичането на сока от кюфтетата, е достатъчно да започнете да ги пържите на много силен огън и след минута да превключите на среден. След като се обърнат, отново трябва да ги запържите за половин минута на висока температура, а след това на среден огън.

6. Ако поставите съд с вода във фурната, докато печете месо, тогава ястието няма да изгори и да изсъхне.

7. За да не се пръсне и да не загори растителното масло, достатъчно е леко да поръсите дъното на тигана със сол при пържене.

8. За да се запази вкусът и аромата на салатата, прибавете олиото или зехтина накрая, след като сте сложили сол, подправки и оцет.

9. Преди сервиране сложете лимонова кора в салати с майонеза и оставете да постои няколко минути така.

10. Ако трябва спешно да охладите компота, поставете съд с гореща течност в голяма тенджера, пълна със студена вода с няколко шепи едра сол.

11. За да се получи желето без бучки, разреденото нишесте не се изсипва в средата на тенджерата, а внимателно се изсипва по стените на съда.

12. За да стане тестото с мая меко и ефирно, просто добавете малко варени картофи, настъргани на ситно ренде.

13. Ако забучите няколко парчета макаронени изделия в тестото, то ще втаса  по-бързо.