0

В предишния брой на „Златно време“ ви запознахме с порядките на семейство Кроли от „Имението Даунтън“ (излъчван по Нова тв, Кино Нова и bTV Lady – бел. авт.) и ви предложихме рецепта за кеджъри. Сега продължаваме разходката в имението по здрач, защото вечерята в сериала традиционно е основното хранене за деня. На нея се канят най-уважаваните гости и, както се шегува един от героите, в Англия съдът на гостите на вечеря е много по-важен от решенията на заседателите в съдебния процес.

Маратон

Супата е първото и централно ястие на вечерята. Да, супа, въпреки че вечерята се сервира в 20.00. Може да се избира между бистър бульон и супа, която по гъстота се доближава до тази на яхнията – с много месо и зеленчуци. За дамите се препоръчва по-лекият вариант, защото след супата се предлагат още... седем ястия. Тук диетолозите вероятно ще се прострелят в краката, но ние продължаваме кулинарното пътешествие в сериала „Имението Даунтън“, защото така ни харесва. Идва ред на рибата, а след това и на основните ястия – причудливи и пикантни, които разкриват умението на готвача.

Сладките ястия, сервирани в края, се наричат ентреме (entremet идва от френски) и представляват малка порция сладко или солено блюдо, за изчистване на вкусовете между отделните основни ястия.

Десерти, предназначени да успокоят стомаха, завършват цикъла на храненето, но не само плодове и сладолед, а и типични едуардиански десерти: малки ястия от сирене или аншоа, полети с пикантни сосове.

Аранжировка

Ако планирате вечер в духа на семейство Кроли, тогава обърнете внимание на три пункта. Първият важен детайл е голяма бяла покривка на масата. Вторият е изобилие от цветя: малките букетчета трябва да са в средата на масата, на страничните маси и върху первазите на камината. И накрая, трето, обърнете внимание на сервирането. В “Имението Даунтън” е модерно да се подреждат вилици и лъжици с лицето надолу, за да се виждат фамилните гербове.

В третия сезон, когато Алфрет Нюджент поема поста лакей, той веднага прави грешката да сервира картофи на Кроли по начина, по който го правят в ресторантите от висок клас. В кетъринга сервитьорът се приближава до посетителите отстрани и сам сервира определени порции, за да се увери, че има достатъчно храна за всички.

На домашни вечери според традицията лакеят само предлага ястието на госта, така че той сам да прецени дали иска да го опита - и колко.

В следващия брой на „Златно време“ ще ви сервираме десерт. Сега се придържаме към менюто в „Имението Даунтън“ и ви поднасяме крем супа с гъби. Разбира се, изпълнението няма да е едно към едно, защото трудно ще си набавите част от продуктите, но все пак е важна идеята.

Гъби

И така, трябват ни гъби кремини и шийтаке. Ако още не сме ви изгубили, продължаваме натам. Както вече казахме, правим някои подобрения, за да побългарим рецептата. Отделяме дръжките на гъбите и ги варим в силен пилешки бульон. След това режем на ситно шапките на гъбите и ги сваряваме с лук шалот, мащерка, розмарин и щипка сол. Добавяме 2-3 капачки коняк и подсиления бульон и преди сервирането слагаме лъжица сметана и прясно нарязан див лук. Получената супа е чудесен баланс от деликатна кремообразна течност и интензивен вкус на гъба, с многослойни нотки на билки и коняк.

Рецепта с краставици

Необходими продукти:

4 краставици (нарязани на парчета с дебелина 2,5 см)

1 лук шалот, нарязан на ситно

600 мл пилешки бульон

2 ч.л. сол

1/2 ч.л. лют червен пипер

1 суп. л. оризово брашно

240 мл тежка сметана

1 щипка нарязан магданоз

Приготовление

Комбинирайте краставиците, шалота, бульона, солта и лютия червен пипер в голяма тенджера и изчакайте да заври на силен котлон. Оставете супата да къкри на слаб огън с капак, докато краставиците омекнат (около 45 минути).

Махнете супата от котлона и я оставете да поизстине. След това трябва да смелите получената маса в блендер до състояние на пюре, преместете супата обратно в тигана и кипнете на среден огън. В малка купа смесете оризовото брашно със сметаната до гладкост и след това добавете получената смес към супата. Оставете супата да продължи да къкри на слаб огън, като бъркате непрекъснато, докато се сгъсти (около 10 минути).

Преди сервиране добавете към супата прясно нарязан магданоз. Изсипете супата в купички и сервирайте гореща.