0

Ч овек и добре да живее, се жени. А в турските сериали това понякога е факт, който предопределя целия сценарий. Сватбите в повечето случаи са уредени. Богати глезльовци много обичат да си платят на някое бедно и наивно момиче, решило да спаси нечий живот. И да й вгорчат живота, съответно. Но от серия на серия грубияните откриват чистото сърце и се влюбват до уши. Така сделката се превръща в бурна любов и се увенчава със сватба. Този път – истинска.

Вятърничав

Такава е връзката между Миран Асланбей (Акън Акънйозю) и Рейян Шадоулу (Ебру Шахин) от сериала „Вятърничав“. Миран се захваща с пъклен план – да прелъсти добро и невинно момиче, да се ожени за него и да го зареже, след като го е обезчестил. Той е отгледан от баба си Азизе и пропит от омраза. Тя прибира булката и я захвърля на площада с идеята да забие ножа в сърцето на баща й, който пък не й е баща. И освен това ще се окаже истинският син на отмъстителката. Ако не следите турските сериали, не виждате никаква логика. Но тук е така – колкото по-завъртяно е, в толкова повече серии се случва. И понеже Миран е научен да мрази, ще се влюби така в жената, за която се е бракувал нарочно, че ще повтори и дори ще потрети – пак с нея. А сватбеният им танц е класика в жанра. Тя е грациозна като пеперуда, той е наперен мъжкар, който доминира в танца. Сценаристите издевателстват над тази двойка много дълго, но накрая всичко приключва с щастлив край.

Точно като в сериала „Домът, в който си роден, е твоята съдба“. Там интригата започва с уредения брак на Зейнеп Гьоксу-Тунахан и Мехди Караджа (Демет Йоздемир и Ибрахим Челиккол ). А приключва с брака на Зейнеп и Баръш Тунхан (Демет Йоздемир и Енгин Йозтюрк). И ако първия път булката преиграва в нещастието си и тъжните физиономии, то втория път зрителите може да си докарат диабет от сладникавите пози и усмивки на Демет.

Формула

Изглежда като майтап, но почитателите на турските сериали харесват този често повтарящ се сюжет – за уредените бракове, които никога не са това, което са. Ако се замислите, това си е самата истина. Само че в сериалите обикновено душата отива в рая. Все по-често хората се намират и женят във Фейсбук. И понеже са се събрали, чаткайки по клавиатурата, стотици присъстват виртуално на сватбата им и следят „сериала“ им онлайн чак до втръсване. А ако сериите се разредят, работата е ясна – бракът върви към разпад. На този фон хората искат да виждат, че любовта повтаря приказната формула – и те живели дълго и щастливо... и след сватбата.

Разбира се, и сериалите може да предизвикат досада. Интересен тест ще се получи, ако се направи допитване кой за кого първоначално е бил женен в сериала „Прости ми“, където сватбите и партньорите са по няколко чифта. Хайде да не се изпитваме. Пък и докато уточним кой колко пъти се е женил и от кого е детето, няма начин да не се заплетем като пате в кълчища. Затова, за да завършим приказката както си трябва, опираме до вълшебницата Шехерезада, която ще ни приспи с щастлив и красив финал. Сериалът е точно като за случая – „1001 нощ“. Шехерезада Евлияоглу (Бергюзар Корел) има един брак зад гърба си, но овдовява. Принудена да осигури лечение на детето си, се съгласява на сделка. Така съдбата я събира с Онур Аксал (Халит Ергенч). А екранната страст става истина. Днес двамата са щастливо женени и в реалния живот и приказката продължава. Така както си мечтаем всички.