0

„Слънцето е горещо, добре дошли във Варна. Там има жена, искам я влажна. Тя ме гледа и вика: К*р за Левски!“. Този текст, изпят от Дюкенс Назон, който напуска ЦСКА в посока Турция, предизвика сериозна реакция сред родната футболна общественост. За коментар потърсихме един от най-големите български рапъри – Мишо Шамара, който се включи от САЩ в нашето предаване „МачКаст“. Както е известно, в последнит дни Мишо Шамара нашумя с присъствието си в „Юнайтед Сентър“, където изгледа мача между Чикаго Булс и Сакраменто Кингс с Александър Везенков. Освен това го питахме и за развитието на неговия син Лил Ша, както и за футболния Черно море, който е зимен шампион на България.

В ЧИКАГО: Шамара на мач на Везенков! (СНИМКИ+ВИДЕО)

- Мишо, ти посети баскетболния мач между Чикаго Булс и Сакраменто, където се срещна с Александър Везенков, който играе в НБА. Ще разкажеш ли малко повече за това събитие?

- Доколкото знам, преди това имахме Глушков, който също игра в НБА. Това на Везенков е огромно постижение, да. Бяхме се събрали около 500 българи, имаше организация да може да гледаме загрявката. Везенков дойде, направи си снимки с нас, основно с деца, но ние ги разблъскахме и успяхме да се снимаме с него (смее се). По случайност бях с моя приятел Шмита, който пътува от Вашингтон за това събитие, Той е много голям фен на баскетбола. Обясни ми цялата интрига по време на мача и бях впечатлен. Не съм гледал толкова много баскетбол, а той е толкова як. Много се изкефих, динамична игра, невероятна техника на играчите, не разбирам толкова много, но все пак не съм коментатор. Мачът беше в „Юнайтед Сентър“, където Чикаго Булс е изиграл някои от най-великите си мачове. В момента „биковете“ не преживяват най-добрите си дни, но знаем колко разпознаваема марка са. Това навярно е най-продаваният мърчиндайз за баскетбол в света. Много хора около мен носят техните шапки и техните якета.

- Твоят син Лил Ша те наследи и е много добър рапър. Над какво работи той в момента?

- Работи над нови проекти, последното нещо, което пуснахме е едно видео с едно момче от Детройт - Скила Бейби и в момента е едно от най-големите лица там. Първо пуснахме песента, а видеото може би 2-3 месеца след това. Това е голям тренд. Хубава стъпка към посоката, в която се движи. Успя да продаде спийкове на продуцента на Карди Би, но не за нейния албум, а за неговия, защото също е артист.  Нека хората го слушат в YouTube и Sportify.

- Много му помогнахте - миналата година беше на турнето на Гумени глави с теб, с Вальо Кита, с Конса... Тогава Лил Ша бе с теб на сцената, как се чувства с такива рап-динозаври като вас?

- Много се изкефи. За него това си е доста сериозен опит на сцена с професионални музиканти. Важна част от нещата са. За неговите приятели беше много „уау“. За американците е много важно да има с кого да работиш отвъд океана. Имаме си студио вкъщи, изобщо не е малко - може да събере 50 човека. Постоянно работим в него, снимаме клипове с видеографа, а аз помагам с организации и идеи. Направихме AI анимацията на видеото на Скила Бейбе. Kомбинацията между истинското и анимацията e много готинa. 

- Нека ти изчетем текста на рап парчето на нападателя на ЦСКА Дюкенс Назон, което предизвика вълна от коментари: „Слънцето е горещо, добре дошли във Варна. Там има жена, искам я влажна. Тя ме гледа и вика: К*р за Левски!“. Как би коментирал такъв тип рап изпълнение? Вече сякаш всеки 2-ри стана рапър.

- Няма нищо лошо, в Америка също всеки се опитва да бъде рапър. Хубавото нещо на цялата работа е, че на времето освен, че трябва да си рапър, трябва да имаш и способността да можеш да промотираш правилно, да достигаш до медиите. В момента социалните платформи дават възможност всичко да достига до хората и улеснява всичко. Има страшно много музика, разбира се има и такива, на които не им се получава, но има и много големи таланти. Бизнесът е станал много по-лесен за опериране. Има си и трудностите, трябва да се натиска работа. Популацията на човечеството е нараснала, нормално е да има и повече изпълнители. А ако говорим за мръсните думи, аз не съм човекът, който би дал някаква критика, защото аз съм изпял „Фенки, фенки“. Аз съм го изобретил това нещо. Създателят на простотията, Исус на мръсната в прав текст лирика. Учителите трябва да образоват хората. Ние, музикантите, трябва да забавляваме публиката. Ние сме отражение на действителността. Ако има някаква интрига между Левски и ЦСКА си е изцяло в реда на техния филм и ако феновете се кефят на това, защо не. Нека има и такива песни, феновете на Левски няма да са щастливи, но предполагам, че и те си имат песни за ЦСКА. Това е част от ежедневието. Нека се забавляват феновете на футбола. 

- В Българското първенство на първо място е Черно море, отбор от Варна, а вие също сте от там, знаехте ли за това?

- Моят братовчед Калоян Георгиев е треньор на децата и младежите там. Следя какво става, особено малките, те вече имат много титли. Как бе, Черно море, нали знаеш: „Всичко, което не е до морето, е провинция“. Нали така е казал Хемингуей. Така, че няма да ми се правите. Така, че е нормално. „Морето ражда мъже, полето – тикви“, нали така е казал Платон. Не бе, не го е казал той, но добре звучи. Шегувам се, разбира се. Нека ни е забавно и има причини да се усмихваме, да живеем живота, който ни е даден с интерес. 

- Как се чувстваш на 50 години?

- По-щастлив от всякога. Гледам на живота по различен начин, наслаждавам се на всичко. Каквото съм направил- съм направил, не следвам силно някаква цел. Наслаждавам се на това, което съм постигнал. Гледам да си направя живота интересен. Успявам да науча, че не е важна самата цел, а е важено самият път да ти бъде интересен. Ако изпитваш удоволствие от това, което правиш не е загубено време за постигане на целта ти. Един съвет за по-младите – наслаждавайте се на пътя. 

ЕКАТЕРИНА ТОМОВА

ГЛЕДАЙТЕ "МАЧКАСТ" ВСЯКА СРЯДА СЛЕД 16:00 ЧАСА

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ИНСТАГРАМ

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ТИКТОК

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НИ В YOUTUBE

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НИ ВЪВ VBOX