0

Л юбопитен гост имаше в студиото на „МачКаст“. Става дума за Кирил Глушков, известен като Кико, който вероятно е най-големият фен на националния отбор на Нидерландия у нас.

„Животът ми е пълна халба с футбол, рокенрол, пътешествия и разбира се – бира. Аз от 1988 г. харесвам Холандия, но настоящият състав е един от най-слабите. Но съм доволен, защото показаха характер, особено срещу Турция, когато стигнаха до обрат и стигнаха полуфинал, което беше тяхната максимална цел. Англия е фаворит в полуфинала, тъй като притежава по-класните единици, но всичко може да се случи. Надявам се на 1:0 за Нидерландия“, заяви Кико, който е ивент-мениджър в една от най-големите пивоварни у нас. „Не харесвам Куман като треньор, много е консервативен. Като футболист беше велик! Трябва да се отбележи, че е подготвил отбора физически по страхотен начин. Рууд Гулит ме запали по холандския футбол и по-конкретно победносното Евро'88. Светата троица с него, Ван Бастен и Рийкард... Холандия е един от отборите с най-много фенове в България. Дори имах идея да направя фенклуб на „лалетата“ у нас. Ако има 100 човека, ще сформираме такъв. Ще гледаме мачовете заедно, ще ги коментираме, ще ходим. Още от сега мога да ви кажа, че ще гледам на живо гостуването на Унгария на 11 октомври, а мачът в Амстердам е на 16 ноември“, добави Кико.

„Получих лично автограф от Франк де Бур през 2003 г. Тогава той беше в Галатасарай, а те играха с ЦСКА, както си спомняте. На летище „София“ беше пълно с журналисти, но той ме фиксира с моята фланелка, дойде и ми я подписа. Имам и една друга много ценна фланелка на Нидерландия - 1985 г. Аз колекционирам фланелки, имам около 340 вече. Обичам по-непопулярни фланелки. Тази с автографа на Франк де Бур ми е една от най-ценните. Обаче най-ценната ми е подарена лично от големия Трифон Иванов, който ми беше приятел. Става дума за екипа му от Рапид Виена, с който са играли срещу Манчестър Юнайтед в ШЛ. Благодаря и на съпругата му Валя,която ми подари още една на националния отбор на България от европейското. Имам екип и на големия Христо Стоичков, от Литекс, с послание към мен“, добавя Глушков.

„Любимият ми гол на Нидерландия е този на Ван Перси срещу Испания на Мондиал 2014. Много го обичам Робин, този удар с глава, като делфин, беше много луд. Нещото, което ми харесва най-много в Нидерландия, е че винаги играят атакуващо. Те са бразилците на Европа. Кой е най-добрият нидерландски футболист, който съм гледал. Марко ван Бастен, категорично. Бергкамп можеше да има и по-дълга кариера, но имаше страх от летене и се изморяваше от безкрайните пътувания с кола. Много харесвах Давидс, Зеедорф... От настоящия тим фаворит ми е Ван Дайк, който обаче вече не е същия футболист след контузията“, казва той.

Кико говори и за своето приятелство с Трифон Иванов. „Попитах го срещу кого му е било най-трудно. Каза ми, че единият е Рууд Гулит. Разказа следното: „В България нямаше кой да ми вземе висока топка, но когато се изправих срещу Холандия, трябваше да пазя Рууд Гулит. И топката идва към мен, а в този момент усещам нещо грамадно зад мен, той ме смачква с гърдите си и дори щеше да вкара гол. След това Ники Илиев ми се скара и му казах той да пази Гулит. След като му взе 2-3 високи топки и ми вика: „Трифоне, вземи си го ти!“. Другият му много труден е бил Лес Фърдинанд. Страхотен беше Трифон, радвам се, че докоснах до него, жалко че си отиде толкова млад. Той ми разказа и още една история. Става дума за първия му сблъсък със Стойчо Младенов. „Той беше звезда, отстранил съвсем наскоро Ливърпул, а аз – юноша на Етър. Обаче си казах, че няма да мине през мен. Казвах му „Бат' Стойо, много си бърз!“ В един момент той не издържа и ми вика: Кой си бе, момче, не те познавам!“. След малко го издебнах за една спорна топка и бам – отиде извън терена. Отидох, подадох му ръка и му казах: „Сега вече знаеш кой съм“, разказва Глушков спомените на великия Трифон. „Той отиде да подкрепя Левски, въпреки че е символ на ЦСКА. Става дума за мачовете с Щурм Грац. Просто подкрепя българския отбор. Много е голям“, добавя той.

Кирил Глушков си припомни и за своето приятелство с Божидар Искренов-Гибона. „Много обичам Тайланд. Всяка година ходя там на Нова година и го запалих по идеята. Ходим на остров Пукет заедно. Велик, гениален футболист, който не парадира с нищо, истински човек“, казва Кико.
Той говори и за работата си с Христо Стоичков. „При него е казана дума, хвърлен камък. Изключителен професионалист. Организирахме един турнир, като победителите трябваше да отидат да видят школата на Барселона - „Ла Масия“ и да се видят със звездите на отбора. Казвам, че Стоичков ги доведе под строй Меси, Суарес и всичките. Нашите момчета се казваха „Каталунците“ от село Кирчево. Това без Стоичков не може да стане. Той ни заведе и в музея на Барселона. Каза да извадят трофея от Шампионската лига и те му го дадоха, въпреки че пишеше, че никой не може да го пипа. Ицо е бог в Каталуня“, завърши фен номер 1 на Нидерландия в България.

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ИНСТАГРАМ

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ТИКТОК

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НИ В YOUTUBE

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НИ ВЪВ VBOX