0

Б лизо 6 кг фентанил е иззет от наркодилъри в страната от началото на годината, съобщи зам.-главният секретар на МВР главен комисар Живко Коцев пред БНР.

Образувани са 6 досъдебни производства и по тях са привлечени към наказателна отговорност 8 души. 

„Фентанилът се смесва с различни по вид наркотици - с кокаин, с амфетамини, с трева, и наистина е опасен за живота и здравето на човека", каза главен комисар Коцев.

Акцията

От четвъртък в цялата страна се провежда операция срещу разпространението на наркотици. „Нашите сведения са, че фентанилът навлиза предимно от азиатските среди. Предметът на разследването е незаконният внос - да се изясни откъде влиза, къде се пласира и кои са замесени. До момента при акцията са задържани 41 души. Образувани са 29 досъдебни производства", съобщи главен комисар Коцев.

Варна

Той внесе яснота за случаите на починали наркомани във Варна при използване на опасната дрога.  „Във Варна сме събрали категорични доказателства за 2 случая, при които са образувани досъдебни  производства. Проведени са разследвания и е установено, че има настъпила смърт след употреба на наркотик, примесен с фентанил. Това е доказано със съдебномедицински и физико-химични експертизи. Тези случаи са от средата на май тази година. Вече има задържани“, каза още зам.-главният секретар на МВР. 

Той апелира и другите институции, съпричастни към проблема с наркотиците, да бъдат активни - семействата с проблемни деца, училищата, Агенцията за закрила на детето и Министерството на образованието.