0

Б ез никакво съмнение Любомир Геджев е една от легендите на смесените бойни изкуства у нас и най-вече в бразилското жиу-жицу (БЖЖ) и граплинга. Той е един от хората, които допринесоха за развитието на тези спортове в България, организатор на редица спортни събития, ръководител на клубове и федерации и не на последно място е инструктор по БЖЖ и ММА. В периода 1998-2005 г. Геджев живее в Абу Даби, ОАЕ, където е част от комисията, оглавяваща най-престижното световно състезание по граплинг, организирано и до днес от един от принцовете на емирството.

През този период Любомир има възможността да тренира и да се учи от най-успешните и популярни състезатели и инструктори в областта. През 2005 г. той се завръща в родината, където заедно с Христо Христов регистрират първия клуб и първата федерация по смесени бойни изкуства и бразилско жиу-жицу.

През 2011 г. Любомир е избран да ръководи техническата част на спортен проект в Абу Даби и заминава отново, този път, за да прекара 10 години там. Като технически ръководител на екип от над 400 професионални инструктори, Геджев е отговорен за изготвянето на тренировъчни програми за деца на възраст от 12 до 18 години, които практикуват бразилско жиу-жицу като част от физическата им подготовка в образователната система. Тъй като бразилското жиу-жицу е официален предмет във всички правителствени училища в Абу Даби, както и задължителна част от бойната подготовка на военните сили на ОАЕ, Любомир Геджев има директен принос върху методиката на преподаване и обучение на над 160 хиляди практикуващи.

През февруари 2021 г. Любомир се завръща в родината. Понастоящем, освен всичко друго, Геджев е представител за Европа на най-престижната в света организация по бокс с голи ръце – BKFC. Ето какво каза той през „Мач Телеграф“ за предстоящото събитие на 22 март в „Арена София“.

Билети за голямото събитие на 22 март ще откриете в Grabo.bg!

- Г-н Геджев, първата гала по бокс с голи ръце в София на 17 ноември 2023-а се увенча с голям успех. Това ли ви подтикна да организирате ново събитие, този път на 22 март тази година?

- Разбира се. Успехът на първата гала надмина и нашите очаквания, какво да кажем за тези на хората от Щатите. Продадохме 6300 билета, което е нещо голямо. Така бихме американския рекорд до момента за продадени билети за галавечер по бокс с голи ръце, който беше 6000. Двубоите на 17-и ноември бяха много вълнуващи, имаше ефектни нокаути, хубави удари, кърваво зрелище... Дори изявленията на Георги Валентинов след победата му, които предизвикаха негативни реакции, си бяха нещо като реклама на събитието, защото бяха много коментирани.

- Как смятате да разширите присъствието на веригата в България?

- Смятаме да разширим BKFC не само в България, а в Източна и Югоизточна Европа. Това е един голям пазар с над 200 000 000 жители, много от които са жадни за истинско зрелище, каквото боксът с голи ръце може да им предостави. Сега сме планирали да правим по две големи събития в България на година и по няколко по малки. Смятаме да организираме и събития в Сърбия, Румъния, Турция, Полша... Ще разширим календара с организирането на по-ниско бюджетните BKCF Prospects, където ще търсим млади таланти. Ще организираме събития дори и в Бразилия, където има голям глад за подобни бойни гала вечери. С цялата тази организация искаме да направим нищо като изявление -  ние сме тук и ще разтърсим залите, в които ще се бият бойците.

Готвят се жестоки боксови битки с голи ръце на българска земя

- С какво боксът с голи ръце е по-добър от останалите бойни спортове?

- Първото е, че правилата елиминират риска от скучни битки. Рингът е с малка площ, няма ъгли, тоест бойците не могат да бягат и да губят време. Двубоите са 5 рунда по 2 минути. Тоест всичко е много по-концентрирано. Боят е по боксовите правила, няма граплинг, няма удари с лакти, като в ММА. Зарядът в публиката е неимоверно голямо, а адреналинът е до небето. Аз по подобен начин се запалих, като отидох до Маями да преговарям с президента на веригата Дейвид Фелдман през 2022-ра. Тогава ме поканиха на една гала и бях изключително впечатлен. Просто боксът с голи ръце ми върна желанието да гледам и да организирам подобни събития, защото бях изгубил интерес преди това.

- Когато хората чуят бой с голи ръце, си представят много кръв и ужасни контузии. Така ли е в действителност?

- Както казах, боят е по боксовите правила. Има нокаути, кръв... Това е неизбежно. Но твърдя, че травмите са по-леки от тези в ММА и бокса. В ММА са позволени лакти в главата, ритници... Чупят се ребра, китки, ченета, вадят се рамене... В бокса пък последствията са след мачовете. Там са 10 рунда по 3 минути, което си е голямо натоварване за организма и след това боксьорите страдат от сериозни последствия. Пак повтарям – в бокса с голи ръце всичко е много по-концентирано. Ако даден боец докосне пода с ръка или коляно, веднага се отброява нокдаун и реферът преценява състоянието му.

- Сега да поговорим за събитието на 22 март. С како е по-различно от предишното?

- Събитието се различава с подбора на участниците. Този път файт картата е по-добре съставена. При първото събитие имахме повече интерес от ММА бойци и не бяхме проследили с какви съперници са се състезавали и какъв им е стила. Разширихме спектъра на държави, от които има участващи. Общо от 13 страни ще имаме бойци. Имаме и женски двубой, който смятам, че също ще е интересен. Всеки женски двубой предизвиква големи емоции. Този стил е значително по-брутален. Получили сме запитване, никой не сме насилвали или канили да участва. Двете дами са боксьорки от Германия с голям опит. Публиката не само ще хареса факта, че две момичета се бият, а и ще оценят колко усилия са нужни, за да влезеш в такава битка. Мейн ивента ни е между Тони Маркулев и Калоян Колев. Общо двубоите са 12. Васо Бакочевич ще играе в предпоследния мач, а неговия противник е египтянин, от който съм много впечатлен. Качествата на този боец са много сериозни, истински професионалист. Този мач ще бъде много следен в чужбина. Особено в Сърбия, където Васо има голяма аудитория и популярност.

- Може ли България да се превърне в регионален център на бокса с голи ръце?

- Мисля, че България може да е център за провеждане на много бойни събития. Можем да привлечем доста хора не само от Европа, а и от други близки страни и континенти. Нашата цел е да разпространим този бранд. Поканихме Васо и Нуман, за да отворим вратите към Сърбия и да намерим подходящ промоутър там. Опитваме да създадем събития в арабския свят, в Египет. Гледаме също Турция, Хърватия, Румъния, Испания и Полша. Това са плановете ни за тази година. Бразилският пазар, както казах, също бе поверен на мен, поради връзките ми от бразилското жиу-жицу и хората, с които съм в добри отношения. Преди нас бяха организирани такива битки в Англия и в Тайланд. Дейвид Фелман, който е президент на организацията, и неговият екип знаеха много малко за нашата държава. Те обаче останаха впечатлени от нивото на бойците, от нашата работа и от цялата организация. Аз също останах впечатлен, защото са трудолюбиви хора.

- Защо се спряхте на битката между Тони Маркулев и Калоян Колев за главна среща?

- Нашият мач мейкър имаше задачата да прецени резюмето на кой участник пасва, за да е във финалния мач. Маркулев се връща след дълга почивка. Този факт допринесе много. Калоян пък при миналото събитие не успя да се докаже, а беше много подготвен. За мен той е много талантлив и трябва да му се обърне сериозно внимание. Трудно е да избереш кой мач да е водещ, всички искат да участват в него. Като промоутъри обаче трябва да правим такива трудни избори.

- Бихте ли споделили на феновете защо трябва да дойдат в "Арена София", за да гледат BKFC?

- Феновете бяха жадни за нещо по-различно. Този правилник е именно това, от което индустрията имаше нужда. Да видиш тези битки на живо, е много по-интригуващо. Правилата в този стил правят мачовете по-кратки, но и много по-интензивни. Бойните спортове изграждат характер, а тук участват най-смелите атлети. Зрелището е гарантирано.