0

Л екари, медицински сестри и санитари излязоха на протест в двора на Александровска болница. Те настояват COVID добавките да станат част от основното им възнаграждение.

„Тези два протеста – вчера пред ИСУЛ и този днес, са в процеса на нашия режим, в който искаме да ни чуят. Искаме едно достойно заплащане на нашите колеги – санитари, медицински сестри и лекари. 600 лева е заплатата на санитаря в ИСУЛ, 1000 лева е на лекаря, 2000 лева е заплатата на касиерка в магазин.“, коментира д-р Адриан Симеонов от сектор „Здравеопазване“ към синдиката „Защита“.

„Когато започнах тези, които работиха с COVID, започнаха със заплата около 1000 лева. Дали са достатъчни тези пари, за да влизаш в „огъня“ или не е въпросът, но колегите реши да изпълнят своя дълг към обществото и да го лекуват. И две години по-късно, когато тези пари се вземат нали си представяте какво ще се случи, като лекарят е на 1000 лева, инфлацията е на 40% и продуктите от първа необходимост летят нагоре“, коментира още д-р Симеонов.

Председателят на синдиката Красимир Митов обясни, че на карта е поставено бъдещето на болницата. По думите му настоящото управление на лечебното заведение се е опитало четири пъти да закрие.

„Целта е да не допуснем „Александровска“ - най-старата университетска болница, която цяла България познава, да фалира. Това е битката“, каза пред протестиращите медици той.

Протест в Александровска болница
Протест в Александровска болница Протест в Александровска болница Протест в Александровска болница
13

По думите му, ако не се промени наредбите за болниците и ЦСМП, от началото на този месец медицинските лица няма да могат да получават допълнителното заплащане за хората на първа линия.

Организаторите поясниха, че са задали официално въпроса за увеличение на работещите в Спешните центрове и болниците в страната, но не получили адекватен отговор. Няма такъв и за това дали ще бъдат увеличени цените на клиничките пътеки и докога ще продължи изплащането на допълнителни възнаграждения за работа при неблагоприятни условия заради COVID-19 – 1000лв. за работа на „първа линия“, 600лв. за лекар, 360лв. за професионалисти по здравни грижи и 120лв. за санитари в лечебни заведения.

НЕДОВОЛСТВО: Полицаи и надзиратели на протест, опъват палатков лагер (ВИДЕО)