0

О пасно е да се смесват удоволствията от почивката на плажа и алкохола, защото в горещините се получава "предозиране" с алкохолни напитки, което може да причини двойна вреда на организма, заяви Евгений Брюн, главен психиатър-нарколог към Министерството на здравеопазването на Русия.

"В жегата на плажа, в отпуснато състояние, човек губи критичност към количеството изпит алкохол. Припадате от жегата и вече не знаете дали сте припаднали от жегата, от алкохола или от гледката на синьото море. Предозирането на алкохолни напитки настъпва много бързо, след което се наблюдават патологични форми на интоксикация или остри нарушения, особено в сърдечносъдовата система, и друга често срещана патология - панкреатична некроза или остър панкреатит", казва Брун.

"Културата на пиене на вино или бира предполага съвсем различна ситуация. Виното е за вечер навън, в добра компания, с хубаво месо или плодове. Ако е бира, ситуацията е съвсем различна, не говоря за дивана, телевизора, футбола, но може да е мъжка компания, както обикновено по света. Удоволствието от слънчевите бани, плуването, почивката на плажа или в градината са различни удоволствия. Не смесвайте удоволствията", подчерта Брюн.

Според специалистът самата горещина променя автономната система на организма, започват да работят защитните му механизми, започва по-интензивно изпотяване, в горещините има дехидратация.