0

И зработените антителата след преболедуване от COVID-19 могат да циркулират в кръвта в продължение на 500 дни, съобщи ЮПИ.

Нивото на антителата при хората, заразени с новия коронавирус, се увеличава през първите 100 дни. През следващите 500 дни обаче постепенно намалява, установява ново проучване.  

„Сега вече имаме по-голяма яснота колко дълго издържат антителата след инфекция с COVID-19“, казва авторът на изследването Майкъл Суорц, заместник-ръководител на катедрата по биостатистика на Центъра за здравеопазване на Тексаския университет в Хюстън. „Нашето изследване показва, че нивото на антителата при онези, които са били заразени, се увеличава през първите 100 дни след инфекцията и след това постепенно намалява през следващите 500 дни, а и след това“.

За новото проучване Суорц и неговият екип анализират данни на повече от 57 000 доброволци на възраст над 20 години, включени в проучването Texas CARES. То стартира през октомври 2020 г., за да проследява състоянието и промяната в антителата срещу COVID-19 във времето.

Голяма част от доброволците сами съобщили за заразяването си преди октомври 2020 г. Специалистите изследвали кръвни проби, събрани от участници между 1 октомври 2020 г. и 17 септември 2021 г.

Докато индивидуалните резултати варират в зависимост от възрастта, теглото, дали изследваният е пушач или вейпър (пушач на електронни цигари) и тежестта на инфекцията, при всички доброволци е отчетено намаляване на антителата, според доклада, публикуван неотдавна в специализираното издание„Джърнъл ъф инфекшъс дизийзис".

Въпреки че антителата могат да се задържат приблизително година и половина след заразяването с COVID-19, Суорц подчерта, че ваксинацията осигурява най-добрата защита срещу инфекция, реинфекция и хоспитализация.

„Знаем, че процентът на повторно заразяване или хоспитализация след ваксинация е много по-нисък, отколкото при липса на ваксина, особено срещу варианти, каквито са Делта и Омикрон. Ако не сте се ваксинирали, сега е моментът да го направите", казва Суорц, цитиран от БТА.