0

З аради ниския процент на ваксинация срещу COVID-19 в България страната може да се превърне в източник на нов вариант на вируса, каза еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон, който отговаря за ваксините в Съюза.

У нас 26% от пълнолетното население е напълно ваксинирано, докато в Европа средният процент на ваксинирани граждани е 76%, посочи еврокомисарят и припомни, че тежките случаи на протичане на заболяването са именно при неваксинираните хора.

"Единствено правителството е отговорно да се грижи за общественото здраве и в борбата с пандемията Европейската комисия не може да се меси в неговата работа. Отговорността за здравето е на страните членки, ЕС има нулева отговорност за това", каза Бретон.

Той предупреди, че се задава нова вълна. "Не бих искал да говорим за потенциален "български вариант", но ако не направим нещо, може да станем свидетели на такъв през зимата. Тъй като твърде много хора не са ваксинирани, може се образува нов вариант на вируса и той да се окаже много по-устойчив. Това би било много лоша новина и за българите, и за всички нас на планетата", каза Бретон.

"Навсякъде има антиваксъри, няма държава, където те да са по-малко или повече. Когато започна пандемията, 60 процента от хората в България са отговорили, че възнамеряват да се ваксинират, но после това се промени. В началото е нормално човек да се колебае, но сега виждаме, че няма странични ефекти от ваксините, те са ефективни и това е решението за борба със следващата вълна", посочи той.