0

К октейл от грип и варицела напада децата в забавачките и училищата. С намаляване на заразените от COVID-19 започна ръст на случаите на инфлуенца и шарка.

През изминалата година в страната имаше рекордно нисък брой болни от варицела. От началото на тази обаче случаите рязко се увеличиха и вече са над 2000. Това показват данните на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). Само за седмица са доказани нови близо 400 болни от лещенка.

В същото време аптеките не разполагат с наличности от ваксината срещу варицела, която стои на склад. Въпреки това в много обекти тя може да бъде поръчана и доставена в рамките на 1-2 дни. Ваксината се поставя на деца над 9-месечна възраст. Тя е в две дози, като минималният интервал е 28 дни.

Ваксините срещу грип обаче отдавна са изчерпани в аптечните мрежи, а случаите на заразени деца се увеличават. Официално до момента в Националната референтна лаборатория са доказани едва 18 положителни проби, показва Информационната система за събиране и анализиране на данните.

В същото време много от заразените с грип остават неразкрити. Една от причините за това е, че симптомите са сходни с тези на коронавируса и единствено употребата на комбиниран тест може да открие, че става въпрос за инфлуенца. Освен това много хора използват домашни китове. Те се продават в аптечната мрежа на цена от около 15 лв., като пробата се взима с тампон от носа. Положителните проби обаче не се докладват и не попадат в статистиката. Педиатърът д-р Александър Атанасов публикува в социалните мрежи снимка от комбиниран положителен тест на 11-месечно бебе, заразено с грип. Според лекаря е важно да се правят именно такива тестове, за да се откриват случаите. През изминалата седмица

НЦЗПБ докладва за две деца на 3 и 7 г., които са настанени за лечение в болнични заведения заради грип. По-голямото дете е получило и мозъчен оток като усложнение от вирусната инфекция.

Бебе почина от коронавирус

Заедно с грипа и варицелата сред децата продължава да се разпространява и коронавирусът, макар в последната седмица доказаните случаи да са по-малко. Както „Телеграф“ вече писа, от началото на годината у нас имаше бум на заразени с COVID хлапета. За денонощието от петък до събота бе регистриран и пореден смъртен случай на бебе. Сред жертвите, описани в Единния информационен портал, е дете под една годинка с хронично неврологично заболяване. Това е втори такъв случай в рамките на седмица, след като на 15 февруари отново бе регистрирано починало „дете на 0 г. с хронично неврологично заболяване“.