Д невният брой на новозаразените с COVID в Белгия в понеделник тази седмица е достигнал нов рекорд - 60 000 души. Това е съобщил министърът на здравеопазването Франк Ванденбрук, цитиран от местни медии.

 

Дневният брой на новозаразените с COVID в Белгия в понеделник тази седмица е достигнал нов рекорд - 60 000 души. Това е съобщил министърът на здравеопазването Франк Ванденбрук, цитиран от местни медии.

 

Преди ден в страната бе съобщено за рекорд от около 30 хиляди заразени дневно в последната седмица. Данните сочеха също за нарастване на броя на приетите в болница, но и за намаляване на настанените в спешни отделения.

 Уточнява се, че вече 91,5 на сто от новите случаи са на зараза с варианта Омикрон на вируса на COVID, а останалите - с Делта. Днес се съобщава, че на 26 декември миналата година в страната е бил засечен и "подвариант" на Омикрон, с който засега са заразени около един процент от хората, дали положителна проба при изследване.

Новият подвариант е обозначен BA.2 и засега няма данни дали е по-заразен, дали предизвиква по-тежко боледуване, доколко ваксините помагат срещу него. Пояснява се, че най-новият подвариант съдържа значителни разлики спрямо Омикрон (BA.1).