0

С пециалисти от Военномедицинска академия (ВМА) извършиха чернодробна трансплантация, която е първата за тази година, съобщиха от лечебното заведение.

Реципиентът и донорът са мъже. Заради тежкото състояние на реципиента трансплантацията е била по-сложна и е продължила близо седем часа. Реципиентът е бил с чернодробно заболяване в много напреднал стадий. В момента пациентът е в добро състояние, екстубиран, контактен и адекватен. 

Трансплантацията започна късно вечерта на 26 март, а експлантацията е извършена по-рано същия ден в болница във Велико Търново, където екип на ВМА беше транспортиран със самолет C-27J “Spartan”, допълниха от болницата. 

Ръководството на ВМА изказва своята изключителна благодарност към близките на донора, които са разрешили експлантацията на органите.
От болницата благодарят и на колегите си от болница „Д-р Стефан Черкезов” - Велико Търново за организацията при осъществяването на експлантационния процес, както и на екипажа на  Военновъздушните сили.
През миналата година във ВМА са извършени шест чернодробни трансплантации. Първата трансплантация на черен дроб във ВМА е извършена през 2007 г.