0

Т роен скок на случаите на лаймска болест у нас в сравнение със същия период на миналата година. Това сочат данните на Националния център по заразни и паразитни болести.

Регистрираните вече са 146, докато през 2022-ра са били едва 55. Само през последната седмица има 16 нови заразени. Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев коментира, че това се дължи на обилните дъждове през пролетта и началото на лятото.

„Тази година имаше подходящи условия за кърлежите, а и те са активни до септември-октомври. При случаите на лаймска болест увеличението е най-голямо. Добрата новина е, че у нас рядко се стига до усложнения. Важно е да се хване в началото, когато може да се лекува с антибиотици“, обясни пред „Телеграф“ той.

Статистика

Статистиката отчита и 39 случая на ку-треска от началото на годината, както и 78 на марсилска треска. При нея също има скок, защото миналата година регистрираните са били 46. Само 1 случай има на кърлежов енцефалит от началото на 2023-та.

„Кърлежовият енцефалит се среща рядко при нас като заболяване, той е по-характерен за региона на Австрия, Чехия и Словакия. Не знам дали причината е, че не се диагностицира, но наистина почти нямаме случаи“, каза още доц. Ангел Кунчев.

273 са регистрираните с ентероколити у нас само за седмица, като общият им брой вече е 4698. В сравнение с миналото лято са 1000 повече. Според доц. Кунчев това е характерно за сезона и с настъпване на есента случаите трябва да започнат да намаляват. Той обаче е категоричен, че това не е свързано с качеството на морската вода и почивките в родните курорти.

Морска вода

„За пореден път мога да заявя, че морската вода е чиста. На някои плажове може да има леки отклонения, но не става дума за такова завишение на нормите, за което се говореше“, заяви още държавният здравен инспектор.

Той добави, че министерството е осигурило необходимите пари за противогрипните ваксини за зимата, които тази година трябва да са над 300 000. Те ще бъдат доставени от две фирми, а не както досега от една. Ако всичко е наред, трябва да бъдат налични в страната ни още в края на септември.