0

В сички сме чували думата "йога"! Но... как йога като практика се отнася към диагнозата Множествена склероза разказва новият епизод на подкаста „Доктор здраве с Мария“. в който гост е Слави Велева - преподавател в студио за йога и релакс – Mettasense Yoga & Relax Area.

Какво е МС?

Да, вече знаем, че множествената склероза категорично не е генетично наследствено заболяване. Тя е хронично възпалително автоимунно заболяване на централната нервна система. Неясно, но то означава нещо много просто за разбиране - разстройване на механизма на функциониране на човешкото тяло. Както знаем, всички органи, системи и процеси в организма се стиковат от един команден център - мозъкът. Той казва какво да се прави. И го казва посредством нервни влакна, които достигат до всяка точка, която е под контрола на “центъра”. Когато тези нервни влакна не са в ред, естествено е да се възпрепятства подаването на заповедите. Така в точките, до които не достигат пълните команди, възникват нарушения. И тъй като мозъкът се грижи за много “точки”, то и нарушенията, които се получават, са много - склерозата е “множествена”.

Аюрведа клиники ефекти за МС болни

Комбинацията от терапиите, които се извършват са кашаята, билковите препарати и маслата. Всички те директно активират нервната система. И в тази връзка може би Шировасти е най-важната терапия – прави се билкова шапка, в която се наливат топли масла, и се престоява с нея няколко часа.

Йога е наука за живота, изкуство, което ни помага да опознаем себе си и света, да осъзнаем вътрешната си красота и да я проявим в заобикалящата ни среда, да обичаме и да бъдем обичани.

Хатха (Хата) йога представлява „азбуката” на системата йога, първото нейно необходимо стъпало. Тя е класическа система от асани, дишане и терапия, която най-точно отговаря на стила на живот и начина на мислене на съвременния човек. Сричката „ха” означава слънце или жизнената енергия, праната, вдишването, а „тха” - луна, символизираща умствената енергия, съзнанието и издишването. За да се получи пробуждане на по-висши нива, трябва да има съединение на тези две сили и този процес се нарича Хатха йога. Чрез пречистване на тялото се постига  пречистване на съзнанието, баланс на физическо, умствено и емоционално ниво и комплексно самоусъвършенстване на личността.

"Сега е времето, когато неволно се обръщаме навътре към същността си, имаме нужда да преосмислим всичко значимо за нас... с обич към себе си, за себеразбирането... Да осъзнаем колко сме различни и колко прекрасно е това - наистина се иска голяма сила да заявим себе си и ни е необходимо да се сблъскаме с всички трудни нам хора, които ще ни помогнат за осъзнаване на красотата на същината ни... Ще се научим да закриляме себе си, понякога дори и от самите нас, за да съхраним тази си уникалност във всеки един от нас..., а ние сме дошли тук със своята прекрасна душа, красота и невероятен талант, за да внесем светлина в своята реалност и изживяна обич в незаличимия отпечатък  на избрания живот ❤ ... "Нека светлината ни води ...!"