У чени от университета в Бон установиха, че люспите от червен лук всъщност могат да помогнат за понижаване на високото кръвно налягане.

Това естествено лекарство може да даде нова надежда, особено на хора с наднормено тегло или затлъстяване, които имат затруднения да контролират кръвното си налягане с традиционни методи на лечение.

Причината - естествено съединение, наречено кверцетин. Кверцетинът се съдържа в много плодове и зеленчуци, включително каперси, къдраво зеле и особено червен лук.

Той придава на тези храни леко горчив вкус и вече се използва в някои хранителни добавки и напитки поради потенциалните си ползи.

Предишни проучвания показват, че кверцетинът може да помогне на сърцето, понижавайки кръвното налягане, но най-новото проучване предлага по-силни доказателства в подкрепа на тази идея.

В изследването са се включили 70 участници с високо кръвно налягане бяха разделени на две групи.

Едната група приемаше ежедневно добавка, съдържаща 162 милиграма кверцетин, произведен от люспи на червен лук. Другата група приемаше плацебо – хапче без активни съставки. Това продължи шест седмици.

Резултатите - групата, която е приемала добавката с кверцетин, е показала забележимо понижение на кръвното налягане, както през деня, така и по време на сън. Групата, приемала плацебо, не е отбелязала същото подобрение.

Проучването за кверцетина, ръководено от Верена Брюл и нейния екип, е публикувано в British Journal of Nutrition.

Източник: БГНЕС