0

Н овите мерки срещу COVID-19 за София влизат в сила. Те ще важат 15 дни.

Защитните маски за лице вече са задължителни в здравни, лечебни заведения, аптеки, оптики и градския транспорт. От днес към списъка се добавят и търговските обекти, железопътни гари, автогари и летище София. В моловете маската ще е задължителна само в магазините, но не и в общите части. 

Противоепидемичните мерки не се отнасят за спортуващите на закрито, за персонала и клиентите на заведенията за хранене и развлечение и за децата до 6 г. В закрити помещения и на работното място трябва да се спазва задължителна дистанция от метър и половина, редовна дезинфекция и проветряване.  

При възможност и по преценка работодателите и органите по назначаване могат да създават възможност за работа в дистанционна форма. В детските заведения и специализираните институции се провежда засилен сутрешен филтър в за недопускане на хора с клинични симптоми на COVID-19, както и за други остри заразни болести. 



Ограничения има и за свижданията в болниците.  Припомняме, че част от мерките вече бяха въведени и допълнени от РЗИ-София. Столицата обаче влезе в жълтия Етап 2, който предвиждаше разширяване на обхвата на част от COVID мерките. 

Освен София, в жълтия Етап 2 са Варна, Бургас и Силистра.