0

Д анъкът добавена стойност на лекарствата да стане 9%. Това каза пред „Телеграф“ председателят на новоучредената Национална аптечна браншова организация (НАБО) маг.-фарм. д-р Константин Качулев.

Той коментира, че този данък е страшен бич у нас. „Ние сме на пета позиция в Европейския съюз с най-висок ДДС на лекарствата. Пред нас са Дания, Германия и още две ултрабогати държави“, каза той. Според него, ако налогът стане 9%, това ще позволи проследяването и няма да доведе до рязко спиране на постъпления към държавата от това перо. „Ние искаме като в Гърция 5%, но понеже ЕС допуска няколко ставки на ДДС, ние, мисля, че сме ги изчерпали – 0,9 и 20%, така че 9% мисля, че е добрият вариант“, коментира д-р Качулев.

Цени

Председателят обърна внимание и на надценките на медикаментите. По негови думи те не са пипани от 2009 г. въпреки икономическа среда, в която живеем, и инфлацията, която всяка година е няколко десетки пункта на годишна база.

„Цената на лекарствата постоянно пада, защото тя се реферира с външни източници, но ДДС-то седи най-високо в страната“, коментира той.

По думите му държавата убива и денонощните аптеки, защото към момента икономическият модел за функционирането им се чупи. „Малките аптеки са докарани до ръба на фалита. Спомняте си случая от Благоевград, където на аптекар не беше изплатено от касата лекарство за 40 хил. лв.“, припомни той един от фрапантните случаи, заради което фармацевти бяха готови да излязат на протест.

Той каза, че като опит да спаси бранша държавата тази година дава 9 млн. лева за разкриването на аптеки, като те трябва да отговорят на определени критерии, като например да е в отдалечен район, дали работи денонощно, за което са необходими по 5-6 магистър-фармацевти.