0

Ф алшив грип напада децата. Той се открива предимно при малчугани до 5-годишна възраст. Данните на Националния център по заразни и паразитни болести показват, че всяка седмица лекарска помощ търсят около 800 хлапета от 0 до 4 г. и над 1500 деца от 5 до 14 г. Фалшивият грип предизвиква идентични симптоми със сезонния и само тест може да установи причинителя. Става въпрос за т.нар. метапневмовирус, който е типичен за зимата и пролетта. Той причинява инфекция на дихателните пътища и протича с кашлица, хрема, висока температура. Също като грипа обаче той също може да докара усложнения като бронхиолит, пневмония или отит. 

Проби

Средно по около 50 проби от деца се изпращат за изследване в Националната референтна лаборатория по грип и остри респираторни заболявания. Там експертите проверяват за наличие на осем сезонни негрипни вируса, включително и метапневмовируса. Само в рамките на четири дни от 27 февруари до 2 март той е доказан в общо 5 проби на деца. Освен това излизат положителни резултати за риновирус и респираторно-синцитиален вирус, които също са типични за сезона. 

Паралелно с тях сред децата продължават да се разпространяват варицела и скарлатина. Както „Телеграф“ писа, експертите очакват тази година да се стигне до пик в заболеваемостта заради натрупването на много неимунни хлапета. Над 9000 са регистрираните до момента случаи на варицела у нас, а други 2200 са заболелите от скарлатина.

Сезон

Междувременно продължава и циркулацията на грипа. След постепенния спад на заразени, в последни дни се отчита нов ръст, който е породен от тип В на щама „Виктория“. До момента превес имаха двата грипа А, свинският – H1N1, и новият „Дарвин“ – H3N2. През следващите седмици обаче се очаква по-засилена циркулация на В грипния вирус, който причинява напълно идентични симптоми. 

От Световната здравна организация пък обявиха какво ни очаква в края на тази година през новия грипен сезон 2023-2024 г. Засега според прогнозите няма да се сблъскаме с нов вариант. В препоръчителния състав на противогрипните ваксини за следващата зима влизат щамът „Виктория“, но от типа А/H1N1 и настоящия „Дарвин“. Двата грипа тип В пък ще бъдат „Австрия“ и „Ямагата“.