0

У величават се цените на клиничните пътеки в кардиохирургията при деца със сърдечни малформации, каза управителят на НЗОК проф. Петко Салчев на среща със здравни журналисти. Променя се и цената на клиничната процедура за новородени със сърдечна малформация, претърпели операция до 1-годишна възраст.

Това става с промени в Наредбата за профилактичните прегледи, като пакетът при общопрактикуващите лекари се разширява. Промените са във връзка с измененията в Националния рамков договор и актуализацията на бюджета на НЗОК.

Във вторник се очаква да влезе в сила и възможността личните лекари да издават електронни направления за бързи антигенни тестове за COVID-19, съобщи още проф. Салчев, цитиран от Нова телевизия. Това вече е договорено с Българския лекарски съюз, но Наредбата ще бъде обнародвана във вторник в Държавен вестник.

Увеличават се и цените на клиничните пътеки за лечение в интензивно отделение на пациенти с коронавирусна инфекция.

Феталната морфология при бременност, ехографията на млечна жлеза, тест за поносимост при прилагане на анестезия също вече ще се заплащат от здравната каса с договореностите по Анекса на НРД. Лабораторното изследване Д-димер, за което много се настояваше по време на пандемията, също ще се покрива от НЗОК. То отчита повишено съсирване на кръвта. Повишени нива се отчитат и при пациенти, претърпели тромбоза от различен произход.

Здравноосигурените лица ще могат да си поставят ваксина за COVID-19 при всеки общопрактикуващ лекар. Лечебните заведения за болнична помощ, които със заповед на министъра разкриват ваксинационни кабинети за имунизация срещу COVID, ще получават заплащане за тази дейност.