0

Е вропейската агенция по лекарствата – EMA, съобщи за нови нежелани реакции от ваксините срещу COVID.

Информацията за препаратите на „Модерна“ и „Астра Зенека“ ще бъде обновена заради наблюдаване на странични ефекти при имунизираните. За ваксината „Спайквакс“ това е обширен оток на ръката, в която е направено убождането, а за „Ваксзервия“ се касае за шум в ушите и необичайна или намалена кожна сетивност, информираха от европейския регулатор.

У нас към момента са приложени съответно 500 647 дози от първата и 478 334 от втората.

Внос

Препаратът на „Астра Зенека“ обаче към момента не се прилага, нито се внася у нас. Този на „Модерна“ обаче е втори по желание сред българите след ваксината на „Пфайзер“ – „Комирнати“. През тази и следващата година очакваме допълнителни доставки с 21 160 дози „Спайквакс“. В същото време от ЕМА алармират и за тежки алергични реакции от последната одобрена до момента ваксина – „Новавакс“. Тя все още не се прилага у нас, а по света от разрешаването й през декември миналата година до момента са използвани само 250 000 дози. Освен алергична реакция протеинната ваксина „Новавакс“ предизвиква също необичайна или намалена кожна сетивност.

Адаптирани

Междувременно Европейската агенция по лекарствата работи в посока евентуално разрешаване за употреба на адаптирани ваксини през септември. Това съобщи директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) маг.-фарм. Богдан Кирилов.

„Компаниите производители провеждат предклинични и клинични изпитвания на различни варианти на ваксините – моновалентни, бивалентни, както и различни комбинации на подвариантите на Омикрон. Към момента най-много данни има за адаптирани ваксини спрямо подварианта ВА.1 на Омикрон, като в тази връзка очакванията са първоначално именно тези ваксини да получат разрешение за употреба, а впоследствие и такива спрямо ВА.4 и ВА.5“, посочи Кирилов в интервю – част от кампанията „Плюс мен“ на здравното министерство за популяризиране на ползите от ваксинацията срещу COVID-19. По думите му обаче е по-добре хората да си поставят първи и втори бустер сега, а не да чакат адаптираните ваксини, като това се отнася особено за възрастни над 60 г., пациенти с придружаващи заболявания и медицински специалисти. Що се отнася до комбинираната ваксина срещу COVID и грип според директора на ИАЛ такава не се очаква до края на годината.